STUDENTTÅRTA

Skriven av Malin 2018-05-23 1 Kommentarer Tårtor,

Sjung om studentens lyckliga dar...

Dags att baka en studenttårta! Det är både lätt och roligt och inte alls tidskrävande. Har du inte tiden att baka egna bottnar? Ingen fara! Här nedan visar vi hur du skapar en både god och snygg tårta med färdiga bottnar från affären.

Fyllning: blåbärsmousse och Ekströms vaniljkräm med grädde. (Recept längst ner)

Börja med att breda på ett lager blåbärssylt. Fyll sedan på med ett tjock lager blåbärsmousse.

Ny botten. Bred på ett rejält lager vaniljkräm.

Ny botten. Blåbärssylt och blåbärsmousse igen.

Det sista lagret med blåbärsmousse ska bredas ut med en sluttning bak mot tårtan med den högre kanten framtill.

Spackla tårtan med ett tunt lager smörkräm

Kavla ut marsipan eller sockerpasta på en bakduk. Använder du våra kavlingsmattor kan du vända sockerpastan direkt på tårtan med mattan kvar.

Dra bort mattan och börja jämna ut sockerpastan på tårtan och arbeta bort all veck.

Använd sedan en smoother för att polera och ta bort all bubblor och ojämnheter. Vi använder alltid vår favorit; flexi smoother, som är mjuk och flexbel att arbeta med.

Skär bort volangkanten nedtill

Med handen, tryck en liten inbuktning i mitten av tårtan.

Använd ett modelleringsverktyg eller en rund stav och dra veck på kanten av tårtan.

Använd modelleringsverktyget Qulting tool och dra ett söm-mönster runt hela tårtan.

Använd nu baksidan av quilting tool-verkyget och dra en rand längs med hela sömmen.

Kavla ut svart sockerpasta eller marsipan, ca 4 mm tjockt. Skär ut en remsa lagom lång för att räcka runt hela tårtan.

Pensla lätt med lite vatten eller ätbart lim på tårtan och sätt sedan den svarta remsa snett runt hela tårtan så att den är högre fram än bak.

Skär ut tre halvmånar av svart sockerpasta/marsipan. Detta blir skärmen på mössan och anledningen til att du behöver tre stycken är för att du vill kunna bygga den lite högre.

Lägg de tre skärmbitarna ovanpå varann mot mössan så att den sluttar neråt.

Använd gul eller guldfärgad sockerpasta och rulla en liten boll. Tryck ut till en platt cirkel. Med baksidan av quilting tool, pressa in ett mönster runt om cirkeln.

Gör samma sak med en liten bit blå sockerpasta och fäst på den gula cirkeln med lite lim eller vatten.

Fäst på mössan med lim eller vatten.

Skär ut smala remsor från guldfärgad eller gul sockerpasta.

Pensla lite lim eller vatten på kanten av den svarta remsan.

Fäst en guldfägad kant upptill och nedtill på den savrta remsan på hatten. Om du vill ha en blank skärm på mössan kan du pensla den med lite smakfri olja, ex raps.

Nu är du klar med tårtan, men du kan givetvis fortsätta dekorera den efter eget tycke och smak

Gula och blå girlanger

Skär ut smala remsor av blå och gul sockerpasta.

Linda dem som en spiral runt ett sugrör och låt torka ca 15-20 minunter i rumstemperatur.

När de torkat kan du lätt dra av dem från sugröret utan att de förlorar formen. Fäst dem på tårtan med lite ätbart lim.

Dekorera resten av tårtan med blommor eller text. Täck tårtbrickan om du vill genom att spritsa lite frosting som gräs exempelvis. Vi använder alltid fluffig frosting-mix till våra spritsningar, då den är lätt att färga och smaksätta själv.

Klä tårtbrickan med ett satinband. Det gör du enkelt med ett hobbylimstift. Limma på bandet eller på kanten av brickan och fäst bandet. Använd ett band som är 12 mm brett

Recept blåbärsrmousse:

3 dl frysta blåbär
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
3 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen
Koka upp blåbär och socker och låt småputtra ett par minuter. Dra från värmen och rör ned gelatinbladen (krama ur vattnet ur bladen först)
Låt svalna 30-60 minuter.
Vispa grädden, inte alltför tjock. Blanda ned blåbären och baldna ordentligt. Ställ i kylen, minst 3 timmar.


Vaniljkräm med grädde

För en tjockare krämigare vaniljkräm blandar du ihop lika mängd lösvispad grädde som mängd färdig vaniljkräm.