Baka dammsugare

Är det din tur att ha fredagsfika nästa vecka? Baka dessa smarriga dammsugare i modern tappning, med smak av viol och lakrits! De är verkligen supergoda!

Vi gjorde en fullstor laddning dammsugare och smaksatte dem med fyra olika smaker; arrak, kokos, bananchoklad och viol/lakrits.

Nedan får du receptet på vår favorit - lakrits och viol!

Receptet nedan är för ca 40 st små dammsugare och är baserat på en färdig sockerkaka.

 

Du behöver

  • 1 sockerkaka
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 1,5 tsk violarom
  • 1 påse svarta Candy Buttons
  • 500 g ljuslila marsipan
  • 2 msk lakritspulver (finns i de flesta mataffärer)

(Obs, denna variant gör vi utan kakao då vi vill ha en ljus fyllning. Om du ska göra en choklad eller arrakbaserad fyllning, tillsätt 2 msk kakao till ovan)

 

Börja med att smula sockerkakan i små delar, för hand eller med matberedare.

 

Blanda sedan rumsvamt smör, florsocker och 1,5 tsk violarom i en bunke och rör det fluffigt. Blanda sedan ned sockerkakssmulorna tills du får en jämn röra.

Ställ i kylen i 20 min.

 

Kavla sedan ut en lång remsa marsipan. Ta ut kakblandningen ur kylen och rulla en lång korv som du lägger på marsipanen. Rulla sedan över marsipanen och rulla lätt så att du får en jämntjock korv utan knölar. Skär nu bitar i valfri längd.

Ställ dem på ett underlag med bakplåtspapper och ställ in dem i frysen så du får dem riktigt kalla innan du ska doppa dem i chokladen (ca 15-30 min).

 

Smält candy melts över ett vattenbad. Tillsätt 2 msk lakritspulver och rör ned under tiden det smälter.

 

När allt är smält, tillsätt en tsk rapsolja för en tunnare konsistens på den smälta chokladen.

 

Ta ut dammsugarna ur frysen och doppa ena sidan av dem i chokladen och lägg tillbaka dem på bakplåtspapperet. När alla dammsugare har en sida med choklad så ställ tillbaka dem i frysen ca 10 minuter så den stelnar ordentligt. Ta sedan ut dem och upprepa med andra sidan. Du kan med fördel använda en liten tång att hålla dammsugarna med så blir det mindre kladd.

Förvara i kylen

 

Om du vill göra flera smaker på en och samma gång så dela sockerkaksröran i flera skålar och smaksätt på olika sätt:

Orange = Bananchoklad doppad i mörk choklad
Vi ersatte det vanliga florsockret med florsocker med smak av Banana Split (finns i webbshopen) + kakao

Grön = Klassisk arraksmak doppad i mörk choklad.
Tillsätt 10 droppar arrakarom (finns i webbshopen) + kakao

Rosa = Kokos och vanilj doppad i vit choklad
Vi ersatte vanliga florsockret med florsocker med smak av Kokos, ej kakao

 

 

Baka flera smaker och ta med till fredagsfikat till jobbet. Ett tips är att göra dammsugarna riktigt små så man kan smaka flera.

Dekorera gärna med små blommor i marsipan för att göra dem extra söta.

 

Relaterade produkter

Produkten har blivit tillagd i varukorgen