Besök hos en tårtbagare

Reportage från 2019.

Vi träffar Åsa Norberg, tårtbagaren som menar på att mod, tålamod och fantasi är nyckeln till framgång. Åsas driver sitt företag på deltid från sitt älskade tårtkök hemma i Moliden, ett litet samhälle strax utanför Örnsköldsvik. 

 

Hur kom det sig att du började baka och sälja tårtor?

- Jag har alltid tyckt om att baka. Intresset för tårtor började när jag träffade min man Anders på 90-talet. Hans mamma gjorde ovanligt höga tårtor, bakade i långpanna. Hon hade nya spännande fyllningar i tårtorna, i alla fall för mig som var uppväxt på köpta tårtbottnar, jordgubbsmos och grädde. Jag minns en gång när hon hade format en cykel av marsipan och lagt på tårtan. Hennes man fyllde år och han var tävlingscyklist. Jag var så imponerad.

Åsa sporrades av sin svärmors kreativitet och ville själv göra egna tårtor. Till en början blev det enklare marsipantårtor men när barnen kom började Åsa göra tårtor formade som ormar, kaniner och tåg. Familj och vänner fick upp ögonen för Åsas tårtor och för 5 år sedan kom den första beställningen utanför närmaste familjen.

- Jag fick förfrågan om att göra en Mimmi-tårta till en liten tjej som skulle fylla 3 år. Jag antog utmaningen och fick blodad tand. Jag började göra tårtor till arbetskamrater, släktingar, vänner och deras vänner. Oj, vad roligt det var!

 

Du har ett annat jobb på sidan om  - hur mycket tid hinner du lägga på tårtbakandet?

- Det undrar även jag! Jag jobbar 75% på ett vård- och omsorgsboende. Mina lediga dagar består till stor del av tårtjobb. Jag bakar bottnar, gör smörkrämer och förkokar bär till mousser. I genomsnitt gör jag 3 tårtor i veckan, fördelat på hela året. Vissa veckor, som vid bröllopstider, kan det vara tio tårtor. Andra veckor kan det vara noll, men då beror det oftast på att jag har privata planer. Som mest har jag bakat femton tårtor på en vecka. Men då är jag helt slut veckan därpå.

 

Berätta lite om köket du håller till i?

- Åh, mitt nya tårtkök! Det blev klart i somras. Tidigare använde jag husets vanliga kök men att beslagta det under större delen av dygnet, när man har en familj på fem personer, fungerade inte så bra. Jag började drömma om ett eget tårtkök och vi kom fram till att vi skulle göra om ett av sovrummen i huset. Min svåger och svägerska lät mig ta över deras gamla köksinredning. Nu var det bara att köra!

Åsas man Anders hjälpte till att bygga och till slut fanns ett färdigt tårtkök. Familjen fick tillbaka sitt kök igen och Åsa kunde husera i sitt nya favoritrum bäst hon ville.

- Mamman, jag alltså, blev dessutom mer glad och mindre stressad. En riktig win-win-situation!

 

Är det någonting speciellt man ska tänka på när man ska starta ett företag med livsmedel?

- Våga ta steget! Kolla upp med kommunen vad som gäller i just din kommun. Det kan också vara bra att gå en utbildning inom livsmedelshantering och eget företagande.

 

Du gör mycket modelleringar på dina tårtor. Vad är viktigt att tänka på och har du några tips på hur man får till verklighetstrogna blommor och figurer?

- Det är bra att vara ute i god tid. Vissa figurer kan man behöva göra i flera steg, där sockerpastan måste torka mellan stegen. Jag jobbar nästan alltid med sockerpasta, ibland marsipan. Om jag behöver stadga i en marsipanfigur blandar jag i lite sockerpasta. Ett bra tips är att knåda sockerpastan ordentligt varm innan du börjar.

Åsas noggrannhet är en stor styrka i modellerandet. Det syns i detaljerna att hon inte lämnar någonting åt slumpen.

- Jag utgår ofta från ett foto eller verkligt motiv när jag ska modellera. När jag har tränat på att göra rosor till exempel, har jag haft en rosbukett som inspiration. Jag brukar också söka fram bilder som visar motivet från olika vinklar. Eller så lånar jag yngste sonens leksaksbil!

 

Vilka verktyg måste varje tårtbagare ha?

- Mod, tålamod och fantasi! Om du inte vågar misslyckas kommer du ingenstans. Och utan fantasi blir det svårt att få till personliga tårtor. Har du dessa tre egenskaper, en kavel, en bakduk, några runda utstickare och en grunduppsättning modelleringsverktyg kan du sätta igång.

 

Har du fått någon udda tårtbeställningen som du kan dela med dig av?

- Jag har fått ett antal utmanande beställningar på 3D-tårtor, som har varit jätteroliga att göra! Som den gången jag skulle göra en tårta som liknade jubilarens båt, eller ett potatisland med en traktor. En annan gång fick jag en beställning på en examenstårta till en biolog. Beställaren bad om syrsor, tillsammans med några andra saker som var typiska för den här personen.

Åsa berättar att hon på förhand inte vet hur slutresultatet kommer att bli. Den kreativa rymden är viktig och personliga beställningar som inte har för tydliga ramar inspirerar mer.

- Jag kan inte rita upp en tårta och sedan göra exakt den. Istället gör jag en första skiss och börjar arbeta. Då ändrar jag ofta planen allteftersom jag får nya idéer och den kreativa processen sätter fart.

 

Har du någon favorit när det kommer till smakkombinationer?

- Om det är jag själv som ska äta föredrar jag chokladtårta med citronmousse, antingen i kombination med jordgubbsmousse eller blåbärsmousse. Mums!

 

Slutligen: Vad efterfrågar kunderna just nu? Ser du några trender i tårtbeställningarna?

- Det är mycket personliga tårtor nu. När det kommer till barntårtor är det teman från olika spel och filmer som till exempel Frost, Paw Patrol, Minecraft och Pokémon. Det är också större efterfrågan på modelleringar än tidigare. Även beställningar på baby shower-tårtor har ökat.

 

Åsas tips:

  • Använd okokt spagetti istället för tandpetare för att stadga upp modelleringarna om det är barn som ska äta dem.
  • Fyll alltid tårtan kvällen innan den ska serveras. Då hinner bottnarna gosa ihop sig med fyllningen.
  • Spackla med en lätt smörkräm, gärna marängsmörkräm, istället för grädde. Då svettas inte marsipanen/sockerpastan lika lätt.
  • Kyl tårtan väl efter spackling innan du lägger på locket. Det underlättar vid monteringen.
  • Använd fyllningar som inte är rinniga. Rinniga fyllningar gör att bottnarna glider och tårtan blir skev.
  • Baka med kärlek och våga testa!

 

Vill du veta mer om Åsas tårtor?

Åsas Tårtor på Facebook

Åsas Tårtor på Instagram

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen