Björktårta

Det är superkul att göra en tårta som ser ut som något annat än...ja, en tårta :)

Här visar vi hur du snabbt och enkelt gör en tårta i form av en björkstubbe. Det är inte alls särskilt svårt och passar även nybörjaren. 

Vi använder oss för enkelhetens skull av Wilton  Easy Layers bakformar så att vi snabbt kan göra fem tårtbottnar i ett svep.

 

 

Det enklaste receptet på tårtbottnar är nog det som brukar kallas 3 lika, dvs samma mängd socker som mjöl som ägg. Du kan enkelt utgå från detta recept och göra en god chokladbotten istället. Byt helt enkelt ut hälften av mjölet till kakao.

När du använder detta recept till bakformarna ovan så utgår du helt enkelt från att du behöver ett ägg för varje form. Så till denna tårta utgick vi ifrån 5 ägg, fyllde sedan på med samma mängd socker och sedan samma mängd mjöl/kakao. Sedan tillsatte vi 1,5 tsk bakpulver och 1,5 tsk vaniljsocker. 1 tsk per 3 ägg brukar bli bra.

 

 

Formarna har en nonstick-yta så det räcker gott att du smörjer dem med fett innan du häller i smeten. Alternativt kan du klä botten av formen med en cirkel bakplåtspapper.

 

 

 

Har du en varmluftsugn så passa på att grädda alla bottnar samtidigt. 160 grader i 15-20 minuter.

 

 

 

Nu kan du fylla tårtan med valfria fyllningar. Vi använder oss av Funcakes mix för mousse med smak av choklad och jordgubb. De är både supergoda och är dessutom klara på några minuter, skönt! Gör en häg tårta med alla fem bottnar eller om du är y på det här med dekorerade tårtor så börja med tre bottnar så blir den enklare att hantera. Slutresultatet blir lika bra ändå:

 

 

För att spackla tårtan använder vi oss av en frostingmix som vi kallar mix för fluffig frosting. Den är klar på ett par minuter, blir kritvit i färgen och lätt och luftig i färgen. Den är enkel att både smaksätta och färga som vi vill och fungerar utmärkt att spritsa med.

Vi börjar med att färga ca 2 dl färdig mix med kakao så vi får en bra beigefärg till toppen av stubben. Sedan spacklar du helt enkelt toppen av tårtan med en spatel.

 

 

Ta nu den vita frostingen och spackla ett mellantjock lager runt helt tårtan. Det är inte noga att det blir jämnt men den vita frostingen bör sluta strax ovanför den bruna toppen för att föreställa barken på en björk.

 

 

Svart pastafärg! Ta en liten, liten mängd på en tandpetare och applicera på tårtan.

 

Använd sedan en liten spatel och dra försiktigt ut färgen lite grann.

 

Fortsätt runt hela tårtan. Sedan lägger du till lite bruna toner. Pastafärg funkar, men även kakao eller färdig chokladsås på tub. Gör på samma sätt som med den svarta färgen.

 

 

 

Rita sedan ett mönster på stubbens ovansida med hjälp av en tandpetare eller grillpinne. Fyll gärna i genm att doppa pinnen i brun färg/chokladsås och rita i mönstret igen.

 

 

Med en grillpinne kan du rista in ett hjärta i tårtan. Gå sedan tillbaka i spåren med pinnen doppad i lite brun färg/choklad för att göra hjärtat mer synligt.

 

 

I nästa inlägg kommer vi visa hur du kan spritsa dekorationer med lite olika tyllar.

 

Relaterade produkter

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen