En världsmästare i tårtkonst

Möt Liv Sandberg - en riktig världsmästare i tårtkonst

Reportage från 2018.

Liv vid sin arbetsplats där alla vackra sockerdekorationer skapas.

Liv Sandberg, 35 år och bosatt i Södertälje, är inte bara helt fantastisk på att skapa vackra tårtor. Hon är dessutom en tvättäkta världsmästare!

2016 vann hon den ärofyllda titeln Most Inspiring Wedding Cake Artist i finalen som gick av stapeln i Hong Kong.

Jag möter Liv i hennes lokal i Hökarängen där det råder febril aktivitet. Liv, som inte enbart bakar tårtor, utan också är en hejare på choklad och praliner, gör sig redo för Bak och Chokladfestivalen där hon ska delta som utställare om tre dagar. Nästan hela lokalen är fylld av praliner i alla möjliga utseenden och smaker; viol och lakrits, salt karamell, blåbär med mera. Det doftar ljuvligt av choklad och de två lärlingarna, Irmiz och Elena som jobbar hos Liv, hjälper till att gjuta pralinskal och förbereda ganache till fyllningar. 

Det är nu fjärde året Liv ställer ut på denna mässa. Bakom ligger massor av jobb och mängder av praliner; ca 4000 st brukar hon sälja under de 4 dagarna mässan pågår. Utöver det tillkommer cookies i flera former och mängder av macarones.

Praliner till Bak och Chokladfestivalen

 

Hur kom det sig egentligen att du började med tårtor och sockerkonst?

- Jag hade inga planer på att jobba med tårtor, utan halkade in på det här spåret lite otippat. I grunden är jag konstnär, men började jobba med choklad och praliner på en hobbybasis. Under en av pralinkurserna jag gick blev jag klar långt före de andra deltagarna och fördrev tiden med att försöka modellera chokladrosor. Men jag märkte snabbt att choklad var alldeles för svårt att arbeta med; det torkade snabbt och var svårt att mjuka upp igen. Så när jag kom hem provade jag på nytt, men denna gång med sockerpasta. Man kan väl säga att det inte heller gick så bra, men jag utvecklade min teknik, fyllde upp mitt förråd med bakverktyg och jobbar nu med gum paste. Det var någonting i det här med att skapa med ätbart material som verkligen tilltalade mig.

Hur gör du för att skapa så verklighetstrogna blommor?

- Om det är viktigt för tårtan att blommorna är botaniskt korrekta så söker jag upp foton på den aktuella blomman på nätet eller utgår ifrån en verklig blomma framför mig. Men oftast är mina blommor inte helt anatomiskt riktiga, jag utgår istället från en känsla av blomman jag vill förmedla. Det är inte det vikigaste att sockerblomman är identisk med den verklig blomman, det är känslan som är det centrala.

Sockerblommor skapade av Liv.

 

Pysslar du mycket med sockerblommor för kul på din fritid?

 - Aldrig! Jag har varken tiden eller lusten till det. Jag jobbar väldigt mycket, så när jag har fritid prioriterar jag att vara utomhus och allra helst tillsammans med min hund. Skogspromenader och träning med hunden är det som är viktigt och ger ny energi.

Hur mycket jobbar du då?

- Det är svårt att säga, det går lite i perioder och jag kan ha stunder då jag inte jobbar alls och sedan stunder då jag jobbar hela tiden. Sommaren med bröllopssäsongen kan vara helt galen, berättar Liv och visar oss en bild på hur hennes kyl brukar se ut när det är som mest beställningar.

Många tårtor blir det under högsäsong.

 

Bröllopstårtor, är det mest det du gör?

-Inte alls, svara Liv och bläddrar bland bilder på tårtor hon gjort. Det blir många barntårtor, studenttårtor och andra tårtor med.

- Men jag är absolut värdelös på att komma ihåg att lägga ut bilder på alla tårtor på sociala medier. Det är så mycket annat hela tiden så just inläggen prioriterar jag nästan alltid bort. Liv visar mängder med tårtor hon gjort under året som inte visats i hennes sociala medier, och de håller alla en otroligt hög nivå. Det är en blandning av tårtor med allt från barntårtor med Babblarna, Unicorns och smörkrämstårtor till avancerade fleravåningstårtor.

Hur länge jobbar du med en tårtidé och design? 

- Designen på tårtan kommer jag på väldigt snabbt, säger Liv. Det är något jag skissar fram direkt i samband med beställning och konsultationen. Sedan använder jag skissen när jag tillverkar tårtan och i de allra flesta fall blir tårtan exakt så som jag skissade fram den långt tillbaka i tiden.

Liv visar hur orignalskissen från konsultationen såg ut jämfört med slutresultatet.

 

Du har din bas här i Stockholm, men det är inte alltid tårtorna hamnar hos en kund i närområdet. Berätta lite om resan vissa av dina tårtor gör.

- Oj, ja, en del tårtor har verkligen fått varit med om långa resor. Den längsta sträckan är nog när min vän tog med sig en tvåvåningstårta härifrån Stockholm till Berlin. Resan skulle ta 14 timmar med tåg, men det slutade med 26 timmar innan tårtan var framme hos mottagaren. Då hade den följt med både på tåg, buss, pendeltåg och en fullsatt tunnelbana.

En annan gång hade jag ett brudpar i Luleå som skulle ha en tårta till sitt bröllop. Då fick jag själv flyga med också för att kunna frakta tårtan säkert till bröllopet. Tårtan, som stod i en stor frigolitlåda, lastades in i ett lastutrymme under flygplanet. Själv satt jag i mitt säte med hjärtat i halsgropen hela vägen och bad till högre makter att tårtan skulle klara sig hela vägen fram. Tyvärr blev det en rätt hård landning och tårtan fick sig en liten törn, men tack och lov var det nog bara jag som märkte av det, berättar Liv.

- För att kunna frakta tårtor på det här sättet är det givetvis viktigt med konstruktion och vilken typ av botten och fyllning man använder. Jag bakar väldigt stabila bottnar och använder en fyllning av smörkräm som håller formen och kan stå framme i rumstemepratur. Hade jag använt mig av en gräddbaserad fyllning hade tårtorna varit mos innan de nått fram till slutdestinationen.

Har du något tips till våra läsare angående tårtor?

Baka tårtbottnar som är goda att äta! Har du inget beprövat recept ännu så ta ett klassiskt sockerkaksrecept eller en vanlig morotskaka som du tycker är god, säger Liv. Tårtbotten är en stor del av tårtan och även om den givetvis ska vara luftig så måste den vara god att äta precis som den är. Jag använder till exempel alltid fett i de tårtbottnar jag gör, antingen i form av smör eller creme fraiche. Baka hellre flera tunna bottnar i omgångar så slipper du försöka dela dem.

Nu har du vunnit en världsmästartitel 2016, du har gått till final i årets konditor, vunnit årets Stella-konditor 2017 och blivit vinnare i Scandinavian Cake Show 2014. Vad händer härnäst? Finns det mer att utveckla och vinna inom Sveriges gränser?

- Hade jag varit bosatt i USA hade jag lätt kunnat leva på min sockerkonst och tjäna en hel del pengar, svarar Liv. Men i Sverige är det inte möjligt. Det är svårare här att få människor att uppskatta hantverket och det här med avancerade tårtor är ett relativt nytt mode i Sverige. En tårta i Sverige är bara en tårta och även om det börjar bli vanligare och vanligare med dekorerade tårtor så har det tidigare inte varit särskilt viktigt med utseendet på den.

- Jag har gått kurser hos flera kända sockerkonstnärer utomlands, bland annat Alan Dunn, men min nivå nu är så pass hög att det inte riktigt ger något att delta längre. Jag har själv fått förfrågningar om att leda kurser både i Spanien och Italien, men tiden har bara inte räckt till ännu.

En dröm jag har är att det skulle vara fantastiskt roligt att få delta i konditorlandslaget. I övrigt har jag nog inte så många planer förutom att jobba mindre. Att ta långa promenader med min hund är nog den planen som ligger närmast i tiden.

Överallt finns påbörjade och färdiga sockerblommor.

Ordning och reda råder bland Livs mängder av tårtverktyg och färger.

 

På hyllorna i Livs lokal står färdiga demo-tårtor som är makalöst vackra. Till och med på nära håll är det svårt att avgöra att det inte är äkta blommor. Titta och häpna.

Du kan läsa mer om Liv på hennes hemsida: http://livsandbergcakeart.se

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen