HÖSTTÅRTA

Nu är hösten här på riktigt. Passa på att baka en smarrig tårta och dekorera den med frosting med smak av vaniljglass och choklad. Mums!

Tårtan här är du klar med på under två timmar om det skulle vara så att du har bråttom.

Vi har använt oss av färdiga tårtbottnar (Japp, det går alldeles utmärkt. Du behöver dock två förpackningar).

Fyllningar: Tårtan är fylld med apelsinmousse och krispig chokladmousse, två lager av vardera smak och totalt 5 bottnar.

Funcakes mousse är otroligt god och går supersnabbt att göra. För varje lager tårtfyllning vispar du 2,5 dl grädde, så för två lager mousse har vi använt 5 dl grädde. Blanda moussepulvret med vatten och rör sedan försiktigt ned i den vispade grädden. Du kan använda moussen på en gång som tårtfyllning. Efter 15 minuter i kylen har den stått till sig bra sen. Vi har hackat i 200 g choklad i chokladmoussen för att få en krispig mousse.

 

 

När tårtan är fylld och klar låter du den stå i kylen medan du vispar ihop frostingen. Vi använder en mix för fluffig frosting som är riktigt kanon att fylla tårtor med, men framförallt att spackla och spritsa med. Frostingen smaksätter du själv, vi använder oss här av vanilj och choklad. Till denna tårta har vi använt 1,5 portion frosting. Blanda 225 g mix med 3 dl mjölk och vispa till en fluffig smet. Smaksätt med valfri smak, vi använder som grund några droppar av vaniljarom som smakar som mjukglass.

 

 

Blanda sedan i några droppar färg för att få fram insidan på trä, vi använde Progel Cream. 

 

 

Spackla ovansidan av tårtan med frostingen och använd en lång spatel för att släta till ytan ordentligt. Använd gärna ett snurrande tårtfat så blir det betydligt enklare.

 

 

Använd en tandpetare och doppa den gärna i lite pastafärg först. Gör ett trämönster genom att dra upp större och större cirklar i frostingen.

 

 

Fortsätt tills du fyllt hela ovansidan av tårtan med mönster. Ställ tårtan i kylen.

 

 

Dags att fixa till barken på tårtan som ska vara mörkbrun. Vi börjar med att hälla i 1 msk kakaopulver för en god chokladsmak på frostingen. Lägg sedan till lite lite brun pastafärg, vi använde Progel Brown. 

 

 

Spackla seda ett tjockt lager frosting runt hela tårtan.

 

 

Ta nu en liten spatel och dra frostingen uppåt, gärna lite högre än toppen. Fortsätt hela vägen runt tårtan, du behöver inte vara noggrann utan det viktiga är att få fram en ojämn yta liknande bark på träd. Har du mycket frosting så lägg gärna till en liten extra tjock del som ser ut som början på en rot.

 

 

Ta sedan tandpetaren igen och gör ett mönster i frostingen för att förstärka träkänslan.

 

 

Nu är stubben klar och du kan dekorera den vidare genom att spritsa blad och gräs runtom.

Gräset är spritsat med tyll 234 och vi har sedan använt färdiga dekorationer; ätbart stenströssel och marsipandekorationer i hösttema.

Bladen ovanpå tårtan är spritsade med tyll #352. Vi har sedan lagt på ätbara strösselkulor som bär. Kulorna är chokladfyllda och mjuka så det är inga problem att äta dem.

 

Relaterade produkter

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen