Prinsesskrona av socker

Vad kan väl vara finare än att ställa en krona av socker ovanpå din hembakade prinsesstårta? En sockerkrona kan förgylla nästan vilken tårta som helst, men kanske passar den extra bra på doptårtan och till babyfirandet? Det roligaste är att kronan går att variera på så många olika sätt, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. Klä den med strösselkulor, stansa ut ett mönster i den, vik ut flikarna, gör den extra hög, låg och bred, eller måla den som om den vore en tavla. Har du tårtdekorering som hobby? Avsätt en kväll och gör massor av kronor i flera olika utseenden. Tiden kommer flyga iväg, så roligt är det.

Börja med att klä ett lämpligt objekt med bakplåtspapper. Ett glas passar alldeles perfekt. Bakplåtspapperet är både ett hygienskt skydd samt att det får pastan att släppa från underlaget när den torkat.

 

 

Spar tid och besvär genom att mäta omkretsen på glaset innan du kavlar ut sockerpastan. När du vet hur lång remsa du ska använda slipper du kontrollmäta genom att försöka lägga den utkavlade sockerpastan runt glaset.  Det kommer bara sluta med att den spricker eller tänjs ut och så måste du börja om med kavlingen.

 

 

Kavla sedan ut sockerpastan eller modelleringspastan. (Modelleringspasta torkar mycket snabbare och lämpar sig väldigt bra till att göra kronor med när du väl fått in tekniken och kan jobba snabbt. Tar det för lång tid att kavla och forma så kommer modelleringspastan hinna torka och du får tråkigt nog sprickor i din krona.)

 

 

Skär sedan ut den längd som du tidigare mätt upp. Skär även till så att botten på kronan nu är helt rak.

 

 

Du kan antingen skära ut kronans flikar med en kviv eller använda dig av en utstickare. Om du använder en kniv så rita gärna upp en mall själv först på ett papper som du skär efter så att du är säker på att alla flikar får exakt samma mått och storlek. Här använder vi en mall som även innehåller mönsterplattor. Vi ser till att utstickaren ligger parallellt med nederkanten och sedan är det bara att stansa ut.

 

 

 

Nu kan vi plocka fram de roliga mönstren och välja vilket vi vill använda oss av.

 

 

Du passar helt enkelt in mönstret på fliken och trycker med ett fast tryck. Du kan också använda en kavel eller din hand och föra över formen för att se till att mönstret blir lika tydligt även i kanterna.

 

 

Vips så är alla flikarna nu fylla med ett vacker mönster.

 

 

Om man vill kan man använda sig av en utstickare för att göra ett hålmönster i kronan. Observera att kronan blir mer instabil innan den torkat och att detta är lättast att prova på tillsammans med modelleringspasta. 

 

 

Det är nu dags att vika ihop kronan. Rulla ut pastan runt glaset tills kanterna möter varandra. Har du mätt rätt tidigare så kommer de nu passa ihop kant i kant. Använd ätbart lim eller kristyr och fäst kanterna mot varandra. Pillra på en stund tills du är nöjd och låt sedan kronan stå och torka upp till ett dygn.

 

 

 

När kronan väl har torkar så lyfter du helt enkelt ur glaset tillsammans med bakplåtspapperet. Nu kan du dekorera kronan vidare.

 

 

Här har vi målat kronan med pastafärg. Vi har använt oss av Colour Splash Pale Pink och Pistage. Tryck ut en liten liten mängd på ett lämpligt underlag, vi har använt en liten assiett. Ta en fin pensel och ett glas vatten och späd färgen olika myket för att få fram olika nyanser. Du kan sedan måla direkt på kronan. Sist stansade vi ut en bård som vi satte nedtill på kronan. Bården fäste vi med ätbart lim, men även vatten och kristyr i liten mängd fungerar fint.

 

 

Kanske vill man ha en äkta guldkrona på sin tårtan? Eller i alla fall något som påminner om en riktigt krona. Här har vi utgått från Culpitt modelleringspasta i guld. Den här pastan är gjord med kakaosmör som måste knådas varm innan pastan går att använda. Det tar lite tid och måste göras i flera omgångar. Du får helt enkelt ta en liten bit i handen och knåda den varm och mjuk. Det tar ca 3-5 minuter. Och så en bit till och en bit till osv. Sist knådar du ihop alla bitarna så har en en varm, mjuk och flexibel pasta som går att arbeta med. Det tar tid, men är värt varenda minut då resultatet blir fantastiskt. Vi dekorerade sedan kronan med ett utstansat mönster som limmades på och även strösselkulor i guld. Sist penslade vi helt kronan och dekorationerna med Sugarflairs pulverfärg Antique Gold för att allt skulle gå i samma guldiga nyans.

 

 

På samma sätt som vi gjorde en krona ska vi nu göra en tiara. Vi använder oss av en färdig mall från FMM som ger ett mycket fint resultat. Denna mall kommer i ett två-pack så du kan göra samma tiara i två olika storlekar, en passar för tårtor och en för cupcakes. Fiffigt va.

Vi använder oss av Funcakes modelleringspasta i vitt som är mjuk och flexibel att jobba med och inte torkar lika snabbt som andra märken av modelleringspasta. Så får vi lite mer tid att jobba med dekoreringen som vi nu vill göra medan kronan fortfarande är lite mjuk.

 

 

Kavla ut och stansa sedan ut formen.

 

 

Använd fingrarna eller ett litet verktyg och peta ut pastan ur håligheterna.

 

 

När du är klar ska tiaran se ut så här.

 

 

Hitta ett lämpligt objekt hemma som du kan använda som torkställning för tiaran. Vi använde en glasvas som vi klätt med bakpåtspapper.

 

 

Sedan använde vi sockerpärlor, kristyr och ett stort tålamod för att klä hela tiaran med pärlor. Blanda en enkel kristyr med florsocker och vatten eller lite citronsaft. Fyll en spritspåse och klipp ett millimeterstort hål. Använd sedan kristyren som lim för att fästa pärlorna.Du kan trycka ut ett mellantjockt lager så att pärlorna verkligen fäster. Det syns inte när allt torkat sen. Tänk på att kristyr torkar väldigt fort så tryck inte ut mer än du behöver. Tillräckligt för att fästa 4 pärlor i taget brukar vara lagom. Att dekorera hela tiaran tog ca 40 minuter.

 

 

 

Hoppas vi inspirerat lite så att du nu själv vågar prova på detta otroligt roliga dekorationsmoment. Ladda med tålamod och tid så kommer det bli enormt roligt.  

Relaterade produkter

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen