Semlor

Recept semlor

Njut av supergoda semlor på fettisdagen. Här kommer ett recept på härligt goda semlor med kardemumma.

Ca 20 små eller 10 stora bullar

  • 25 g jäst (1/2 pkt)
  • 100 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk kardemumma
  • 2 krm hjorthonssalt
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 9-10 dl mjöl
  • ägg till pensling och vaniljsocker till garnering

 

  1. Smula jästen i en bunke eller degblandare. Smält smöret och tillsätt mjölken.
  2. Häll hälften av den fingervarma degvätskan över jästen och blanda tills jästen löst upp sig. Häll i kryddorna, sockret och ägget och blanda lätt. Häll sedan ned hälften av mjölet och börja vispa till en deg. Tillsätt resten av mjölet tills degen släpper från kanterna.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  4. Rulla sedan i 10 eller 20 jämnstora bullar och lägg på bakplåtspapperklädd plåt med gott om mellanrum. Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda sedan på 200 g i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter eller tills gyllenbruna, beroende på storlek.
  6. Låt bullarna svalna helt. Skär av ett trekantigt lock, gröp ur lite av den nedre bullen och fyll sedan med riven mandelmassa blandat med vispad grädde. Pudra med vaniljsocker. Ät och njut!

Relaterade produkter

Produkten har blivit tillagd i varukorgen