Starta eget tårtföretag

Att starta eget tårtföretag

En intervju från 2018 med My Lillvede från Mybakat.se

My är läraren som lade undervisningen åt sidan för att satsa på sitt stora intresse; bakning och tårtor.

2017 startade hon sitt företag mybakat.se och sedan knappt ett år bakar hon tårtor på beställning på heltid.

 

Nu har det gått nästan ett år sedan du bytte bransch och gav dig in i tårtvärlden som egenföretagare. Hur skulle du utvärdera den här första tiden?

Jag är väldigt glad att jag följde min dröm och vågade ta steget att testa! Även om arbetet ibland kan vara rätt ensamt så är det så roligt att få glädja kunden med den där tårtan med det lilla extra. 

Både postivt och negativt har det nog varit att jag har mitt företag hemma i vårt eget kök. Jag har ju en kort restid till arbetet, men det innebär både en begränsad arbetsyta, samt väldigt mycket extra städtid då jag måste städa innan varje arbetsdag börjar samt direkt efter att min arbetsdag slutar.

- Ibland känns det som att jag konstant städar, säger My med ett skratt.

Drömmen skulle vara att ha en egen bagarstuga på tomten där jag även skulle kunna ha försäljning över disk och där jag själv bestämmer vad som ska bakas.

 

Du är alltså utbildad lärare i grunden, har du någon utbildning som konditor också?

- Nej, jag är helt självlärd, svarar My. Jag har alltid älskat att baka, både kakor och andra bakverk än tårtor. Sedan är jag väl kreativt lagd också så det här med att dekorera tårtor passar mig ganska bra. Det blir ett slags konsthantverk skulle man kunna säga.

Jag har lagt ned väldigt mycket tid på att prova mig fram till och utveckla riktigt bra recept och även dokumentera allt så att jag snabbt kan baka tårtbottnar i alla olika storlekar utan att behöva fundera kring mängd av olika ingredienser.

För att lära mig många olika tekniker har jag spenderat åtskilliga timmar på youtube och olika bakforum och gjort efterforsknignar kring hur man kan åstadkomma vissa effekter och utseenden.

     

    

Bildkälla: www.mybakat.se

 

Vilka har varit de största utmaningarna för dig hittills?

Som med alla nystartade företag har man ju utmaningen att nå ut till kunden. Jag har satsat väldigt mycket på Instagram och min hemsida. Sedan kommer många kunder till mig också på rekommendation från tidigare kunder och det är jättekul. Jag ställde upp i en tårttävling i Uppsala i våras genom Tidningen Hembakat och där kom jag på 3:e plats, vilket de skrev om i vår lokaltidning. En sådan artikel för givetvis med sig nya kunder också. Sedan har det nog tagit i alla fall ett halvår bara att få rutin på arbetet. Det är ju mycket mer än bara bakning som ska lösas; administration, ingrediensförteckningar och att räkna på lönsamheten och så vidare. Allt tar tid och när man är själv i företaget blir det väldigt sårbart om man själv blir sjuk eller om man måster ta hand om sjuka barn.

 

Har du någonsin ångrat ditt val att satsa på tårtor på heltid?

-Nej, egentligen inte. Det är klart det funnits stunder då det känts jobbigare än andra. Som när barnen varit sjuka mycket och det blivit mycket bakning på natten istället. Men annars så ångrar jag mig inte. Jag älskar vad jag gör och min man stöttar mig till fullo också vilket känns skönt .

 

Det är många som drömmer om ett eget tårtbageri. Har du några tips på vägen?

Våga prova om det är din dröm!

 

Börja med att prata med miljökontoret i din kommun och kolla vilka regler som gäller hos just dig för att få starta ett företag. Speciellt om du planerar att arbeta ifrån ditt hem är det en hel del saker att hålla koll på; tex en extra kyl, att man måste kunna hålla alla arbetsredskap åtskilda från det privata och så vidare.

- I min kommun gällde att man måste ha en fettavskiljare i avloppet, men just det klarade jag mig undan då vi har enskilt vatten och avlopp, berättar My.

Gå en kurs i livsmedelshantering så du vet vad som gäller för olika livsmedel, förvaring samt tillredning.

När företaget väl är startat så möter du utmaningen att nå ut till potentiella kunder. Kontakta din lokala tidning, kanske vill de skriva och berätta om din satsning?

 

Du har själv en väldigt fin hemsida med mycket information och vackra bilder. Hur viktigt skulle du säga att det har varit för din verksamhet?

- Otroligt viktigt! Det är oftast där kunden söker upp mig och de vill givetvis se vad jag bakat förut och priser på det jag säljer. Jag har fokuserat på en enkel stilren design och fina fotografier på mina bakverk. Först hade jag hjälp av min man som är duktig på att fotografera, men jag lär mig mer och mer själv så att jag kan ta de bilder jag vill ha.

 

Genom att ha en bra hemsida kan du också placera dig bra i sökresultat på Google.

- Jag har också testat att annonsera på Google för att synas snabbt för de som söker på att beställa tårtor och det har gett väldigt bra resultat, så det tipset kan jag skicka vidare, fortsätter My. 

 

Förutom att betala för annonser kan du kanske sätta upp affischer någonstans i din närhet; ett bibliotek kanske? Skapa en sida på Instagram och visa upp det du bakar. Testa dig fram med kameran och lyft fram ditt bakverk genom att alltid använda en tom bakgrund till exempel. Lek runt med fotograferingen och hitta din egen unika stil. Fota helst i dagsljus om du inte har riktigt bra belysning.

 

Något sista råd på vägen?

Var stolt över det du kan och det du gör! Du behöver inte kunna erbjuda kunden allt. Hitta din stil och det du tycker om att baka och våga tacka nej till det du inte känner dig bekväm med.

 

Mys bästa tips för en spacklad tårta med knivskarpa kanter

  • Ett snurrande tårtfat är mer eller mindre ett måste
  • Börja med att grundspackla, s.k. crumb coating, för att låsa in alla lösa brödsmulor. Jag använder mig alltid av marängsmörkräm. Låt stå i kylen en stund.
  • Använd en riktigt hög spackelspade, helst en som är högre än tårtan när du finjusterar sidorna.
  • En metallskrapa är perfekt för de sista fina dragen. Skölj den i varmt vatten innan varje drag. Likaså gör du med en vinklad spatel i metall, skölj den i varmt vatten innan du finjusterar toppen av tårtan.
  • Tänk på att underarbetet är viktigt. Är itne tårtan rak och jämn innan spacklingen är det svårt att få den riktigt fin. Jag använder alltid en rand smörkräm utanför fyllningen på varje lager för att inte fyllningen ska kunna tränga fram.

 

Läs mer om My och hennes företag på www.mybakat.se

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen