I februari månad höll vi en tävling för alla som ville dela med sig av sin bästa bakelse med vintertema. Bidragen till tävlingen strömmade in och vi är nu väldigt glada att presentera vinnarna. Ett stort tack till alla som deltog!
Vi fick fantastiska kreationer skickade till oss och juryn som bestod av Åsa från Åsas tårtor, Emelie från Hippie de luxe samt Tant Fondant har nu utsett vinnarna. Priserna för placeringar 1-3 var bak-kit från PME samt att receptet, tillsammans med beskrivning av baket, publiceras här på Tant Fondants Magazine.
Vi säger grattis till Anna Grund från Ludvika som tillsammans med sin dotter vinner första pris för bakelsen Smältande snöboll. Juryns motivering: “En väl sammansatt helhet, både vad gäller vintrigt utseende och vintriga smaker. Presentationen gör oss även väldigt nyfiken på deras bakelser.”
Bakelsen på första plats består av en browniebotten följt av philadelphia- och citronmousse, en mandelbotten och vit chokladbomb fylld med bär innan den toppas med salt kolasås.
170g smör
80g mörk choklad (Callebaut 811)
225g strösocker
30g farinsocker
0,5tsk salt
3 ägg
100g vetemjöl
20g kakao
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Brynt smöret och blanda sedan i chokladen (hackad). Låt svalna
3. Vispa ägg och socker fluffigt, blanda ner chokladen i fluffet.
4. Blanda ihop övriga ingredienser och vänd ner i smeten.
5. Häll smeten i en form med bakplåtspapper i, 20x20 använde jag.
6. Grädda ca 20-25 min
100g mandelmjöl
75g mandel
2 ägg
2dl socker
1 msk smör
ströbröd
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa formen, jag hade en rund form med avtagbar kant 24 cm.
3. Hacka mandeln.
4. Vispa ägg och socker.
5. Vänd ner mandelmjöl och hackad mandel.
6. Häll smeten i formen och grädda 20-25 min.
2dl grädde
0,75 dl florsocker
1,5 msk snabbmarsan pulver
knivsudd bakpulver
100g Philadelphia
1/2 citron
1. Börja vispa grädden och florsockret och tillsätt bakpulver och
snabbmarsan under vispning.
2. När grädden är vispad tillsätts Philadelphia och vispa försiktigt
tills det är blandat.
3. Tillsätt saften från en halv citron och rör om.
75 g smör
75 g ljus sirap
38 g glykos
100 g vispgrädde
75 g socker
1 st vaniljstång
38 g ljust muscovadosocker
2,5 g salt
1. Bryn smöret i en kastrull tills det är brynt.
2. Häll över smöret i en ny kastrull, skåra och skrapa ur vaniljstången
och tillsätt därefter dem övriga ingredienserna.
3. Koka kolan till 115°C rör om då och då.
Temperera 100 g vit choklad och gjut chokladen i en kupolform, 6 cm i
diameter. Fyll en halva med bär. Smält kanten på den andra kupolen i en varm
tallrik och sätt på locket så att du får en "snöboll".
Nu är alla komponenter klara och det är dags att sätta ihop bakelsen!
1. Tryck ut en cirkelformad bit av brownien och lägg på ett fat.
2. Spritsa ett lager med Philadelphia och citronmousse på brownies.
3. Tryck ut en likadan bit av mandelbottnen och placera ovanpå moussen.
4. Spritsa ett lager mousse ovanpå mandelbottnen.
5. Placera den bärfyllda "snöbollen överst på bakelsen.
6. Dekorera med lite bär på tallriken
7. Häll den varma kolasåsen på snöbollen vid servering!
På andra plats i tävlingen kommer Elias Barsom med sin bakelse “Vintermössan”. Den består av ett sprött mördegsskal med kardemumma,
en fyllig chokladmousse samt apelsincurd. Grattis Elias och tack för ditt bidrag!
195 g vetemjöl
65 g florsocker
115 g kylskåpskallt smör
2 msk nymalen kardemumma
1 ägg
1. Häll samtliga ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Plasta in degen och kyl den i minst 40 minuter
2. Kavla ut degen och klä formarna med den. Det går även att göra skalet i en större form för att göra en stor paj.
3. Frys in formen med degen i 20 minuter
4. Baka skalen på 160 grader varmluft i 14-22 minuter eller tills de blir gyllenbruna
5. Pensla skalen med ett uppvispat ägg när de precis kommit ur ugnen
135 g strösocker
2 äggulor
100 g apelsinjuice
Skalet från 1 apelsin
50 g rumsvarmt smör
1. Lägg strösocker, äggulor apelsinskal och saft i en bunke
2. Vispa till en jämn smet och ställ skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och värm upp under omrörning över vattenbadet
3. Rör om ordentligt tills curden har tjocknat
4. Ta bort skålen från värmen och häll i smöret. Rör om tills smöret smält helt, låt svalna en stund och spritsa sedan ned i små silikonformar. Frys sedan curden över natten
2 gelatinblad
1 dl vispgrädde (att koka)
200 gram mörk choklad
2 droppar vaniljarom (går att utesluta)
2 äggulor
2 äggvitor
70 gram strösocker
2 dl vispgrädde (att vispa)
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter
2. Koka upp vispgrädden och smält gelatinbladen i grädden
3. Häll ned chokladen och låt den smälta i grädden
4. Rör ned vaniljaromen och äggulorna
5. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt strösockret lite i taget. Vispa tills det format en fast och blank maräng
6. Vispa vispgrädden till mjuka toppar
7. Vänd ner chokladkrämen lite i taget i grädde
8. Blanda allt med marängen och häll ned i en spritspåse. Spritsa ut i silikonformar och tryck ned den frusna apelsincurden. Frys över natten.
Tartlettskal
Frusna mousse kupoler
Vit velvet spray
Nutellagrädde (grädde som jag vispar upp och vänt ner nutella i)
Hasselnötter
1. Ta ut moussekupolerna ur silikonformen och ställ de på ett galler i en ugnsplåt. Spraya velvet spray enligt burkens bruksanvisning och ställ i frysen medan du gör nutellagrädde.
2. Ta fram tartlettskalen och placera försiktigt kupolerna i skalen. Spritsa nutellagrädde runt kupolen med en liten rund tyll och spritsa lite på toppen. Fäst sedan en hasselnöt på toppen av varje bakelse. Låt bakelserna tina i kylen i minst 3 timmar.
På tredje plats i tävlingen kommer Orsi Berggren med sin minitårta med vintrigt utseende och somrigt innehåll.
Minitårtan består av två olika bottnar, chokladbrowniebotten samt vaniljkaksbotten, och är fylld med vitchokladmousse med jordgubbscrisp och körsbärsmousse. Tårtan är sedan spacklad med len italiensk marängsmörkräm och snöbacken är gjord i rice criespie treat, täckt med marsipan och fodrad med kokos. Figurerna är skapade av marsipan och granarna av choklad.
Grattis Orsi och tack för ditt bidrag!
Som tröstpris vill juryn dela ut ett extra pris till Jennifer Berggren som tillverkade en fantastiskt fin prinsessbakelse med snögubbemotiv!
Bakelsen är fylld med hembakad sockerkaka, mammas hemkokta hallonsylt, hemkokt vaniljsås och äkta svensk grädde. Bakelsen är sedan täckt med marsipan från Örebro bagerivaror. Till bakelsen har Jennifer en chokladbomb samt vinterinspirerade cake pops med bland annat ätbar pastafärg!
Grattis Jennifer och tack för att du var med i tävlingen!
Vi vill avslutningsvis tacka samtliga som lämnade bidrag till tävlingen och visa stor bakglädje! Följ oss på instagram eller facebook för att inte missa framtida tävlingar och nyheter.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen