Vår ambassadör @anglakakeriet har bakat en nypontårta med vaniljpannacotta och mousse på egenplockade och torkade nypon. Tårtan är gjord på sockerkaks- och mandelbottnar. Täckt av ett tunt lager marängsmörkräm och marmorerad marsipan.
I receptet används vår färdiga Mix för marängsmörkräm vilket gör att du kan lägga mer tid på garneringen. Istället för smör används Crisco.
Bild: Monika Landström
DU BEHÖVER | |
- Sockerkaka, delad i 3
- Mandelbotten
- Vaniljpannacotta (1 lager fyllning)
- Nyponmousse (2 lager fyllning)
- Mix marängsmörkräm samt smör/Crisco
- Orange samt naturvit marsipan, ca 250 gram av varje
- Pastafärger till garnering
| |
RECEPT MANDELBOTTEN:
- 2 äggvitor
- 0,5 deciliter socker
- 75 g malda mandlar
GÖR SÅ HÄR
- Rita med blyerts en rund platta, lika stor som sockerkaksformen, på ett bakplåtspapper.
- Pensla rundeln med smält fett.
- Vispa äggvitor till hårt skum.
- Tillsätt socker i omgångar och vispa tills det blir fast.
- Rör försiktigt ner mandelkrosset.
- Klicka ut smeten i rundeln och grädda i nedre delen av ugnen, 175°C ca 20 minuter.
RECEPT VANILJPANNACOTTA:
- 2,5 dl vispgrädde
- 1,5 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 gelatinblad
GÖR SÅ HÄR
- Låt grädde, socker och vaniljsocker sjuda ett par minuter.
- Krama ur gelatinbladen som legat i vatten ca 5 minuter och lägg ner dem i grädden. Rör så att de smälter.
- Låt stå i kylen till nästa dag.
- Vispa pannacottan.
RECEPT NYPONMOUSSE:
- 5 dl vatten
- Ca 1 dl nyponpulver, se recept nedan (eller ca 1,5 dl nyponsoppspulver, smaka dig fram)
- 1,2 dl socker
- 9 gelatinblad
- 2,5 tsk vaniljsocker
- 2 dl vispad vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
- Koka upp vatten och vispa i nyponpulver, socker och vaniljsocker.
- Låt småkoka ett par minuter.
- Tillsätt gelatinbladen, se ovan.
- När det svalnat lite, rör ner grädden.
- Förvara i kyl.
MARMORERAD MARSIPAN
MARSIPANBLOMMOR
NYPONPULVER
Torka nypon länge i ugnen innan du mixar och silar dem.