Bullar med choklad

Skriven av Magdalena 2018-10-03 0 Kommentarer

Baka härligt saftiga vetebullar med chokladfyllning. Ett tips är att använda cupcakesformar så växer bullarna uppåt likt en muffins och fyllningen rinner inte ut.

Vi har använt oss av Callebaut bakchoklad till fyllningen, men du kan givetvis byta ut den till valfri chokladsort. 

 

 

Recept (ca 35 stora bullar)

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 2 dl grädde
  • 4 dl choklad

 

Pensling

  • 1 uppvispat ägg

 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret på låg värme i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills ca 37 grader (fingervarmt).

Häll en liten del av mjölkblandningen över jästen och rör runt så den smälter helt och hållet. Häll sedan på resten av mjölken.

Häll i socker, salt, vaniljsocker och rör runt. Blanda sist i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg som fortfarande är klibbig, men släpper från kanterna på bunken.

 

Låt jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter.

 

Värm grädden i en kastrull på låg värme och låt chokladen smälta i den under omrörning. Den ska inte koka.

 

Dela sedan degen i två delar och kavla ut på ett bakbord med mjöl till en stor cirkel. Bred sedan hälften av chokladen över degen och rulla ihop till en rulle.

Dela rullen i ca 3 cm tjocka skivor och lägg i en cupcakesform.

Gör samma med den andra delen av degen.

 

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter

 

Pensla sedan bullarna med ett uppvispad ägg.

 

Värm ugnen till 210 grader, grädda mitt i ugnen i ca 10-14 minuter eller till gyllenbruna

 

Bullarna serveras med fördel varma. De går bra att frysa, tina dem sakta i micron.