Studenttårta

Sjung om studentens lyckliga dar... Snart är det dags att baka tårta till studenten! Det är både lätt och roligt och behöver inte alls vara tidskrävande. Vill du baka egen tårtbotten har vi det perfekta receptet här. Har du inte tiden att baka egna tårtbottnar? Ingen fara! Här nedan visar vi hur du skapar en både god och snygg studenttårta i form av en studentmössa med färdiga tårtbottnar från affären.

 

Baka en studenttårta

Du behöver:

 

Gör så här:

Börja med att breda på ett lager blåbärssylt. Fyll sedan på med ett tjock lager blåbärsmousse.

Ny botten. Bred på ett rejält lager vaniljkräm.

Ny botten. Blåbärssylt och blåbärsmousse igen.

Det sista lagret med blåbärsmousse ska bredas ut med en sluttning bak mot tårtan med den högre kanten framtill, för att få till lutningen på studentmössan.

Spackla tårtan med ett tunt lager smörkräm för att få sockerpastan att fästa bättre.

Kavla ut marsipan eller sockerpasta på en bakduk. Använder du våra kavlingsmattor kan du vända sockerpastan direkt på tårtan med mattan kvar.

Dra bort mattan och börja jämna ut sockerpastan på tårtan och arbeta bort all veck.

Använd sedan en smoother för att polera och ta bort all bubblor och ojämnheter. Vi använder alltid vår favorit; Flexi smoother, som är mjuk och flexbel att arbeta med.

Skär bort volangkanten nedtill.

Med handen, tryck en liten inbuktning i mitten av tårtan.

Använd ett modelleringsverktyg eller en rund stav och dra veck på kanten av tårtan.

Använd modelleringsverktyget Qulting tool och dra ett söm-mönster runt hela tårtan.

Använd nu baksidan av quilting tool-verkyget och dra en rand längs med hela sömmen.

Kavla ut svart sockerpasta eller marsipan, ca 4 mm tjockt. Skär ut en remsa lagom lång för att räcka runt hela tårtan.

 

Pensla lätt med lite vatten eller ätbart lim på tårtan och sätt sedan den svarta remsa snett runt hela tårtan så att den är högre fram än bak.

Skär ut tre halvmånar av svart sockerpasta/marsipan. Detta blir skärmen på mössan och anledningen till att du behöver tre stycken är för att du vill kunna bygga den lite högre.

Lägg de tre skärmbitarna ovanpå varandra mot mössan så att den sluttar nedåt.

Använd gul eller guldfärgad sockerpasta och rulla en liten boll. Tryck ut till en platt cirkel. Med baksidan av quilting tool, pressa in ett mönster runt om cirkeln.

Gör samma sak med en liten bit blå sockerpasta och fäst på den gula cirkeln med lite lim eller vatten.

Fäst på mössan med lim eller vatten.

Skär ut smala remsor från guldfärgad eller gul sockerpasta.

Pensla lite lim eller vatten på kanten av den svarta remsan.

Fäst en guldfägad kant upptill och nedtill på den svarta remsan på mössan. Om du vill ha en blank skärm på mössan kan du pensla den med lite smakfri olja, exempelvis rapsolja.

Nu är du klar med tårtan, men du kan givetvis fortsätta dekorera den efter eget tycke och smak.

Gula och blå girlanger

Skär ut smala remsor av blå och gul sockerpasta.

Linda dem som en spiral runt ett sugrör och låt torka ca 15-20 minunter i rumstemperatur.

När de torkat kan du lätt dra av dem från sugröret utan att de förlorar formen. Fäst dem på tårtan med lite ätbart lim.

Dekorera resten av tårtan med ätbara dekorationer eller text. Täck tårtbrickan om du vill genom att spritsa lite frosting som gräs exempelvis. Vi använder alltid fluffig frosting-mix till våra spritsningar, då den är lätt att färga och smaksätta själv.

Klä tårtbrickan med ett kantband i satin. Det gör du enkelt med ett hobbylimstift. Limma på bandet eller på kanten av brickan och fäst bandet. Använd ett band som är 12 mm brett

Recept blåbärsmousse

Ingridienser:

  • 3 dl frysta blåbär
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 3 gelatinblad

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen.

2. Koka upp blåbär och socker och låt småputtra ett par minuter. Dra från värmen och rör ned gelatinbladen (krama ur vattnet ur bladen först).

3. Låt svalna 30-60 minuter.

4. Vispa grädden, inte alltför tjock. Blanda ned blåbären och rör om ordentligt.

5. Låt stå i kylen i minst 3 timmar.

 

Vaniljkräm med grädde

För en tjockare krämigare vaniljkräm blandar du ihop lika mängd lösvispad grädde som mängd färdig vaniljkräm.

 

Relaterade produkter

Produkten har blivit tillagd i varukorgen