KRUKTÅRTA

2018-03-18 0 Kommentarer Tårtor,

Mums! Vad sägs om en tårta fylld med choklad, salt karamell och jordnötter? Just det, wow, vad gott!

Och när vi ändå gör en tårta, varför inte forma den till en kruka med en liten vårblomma?

Följ bildbeskrivningen nedan så kan du lätt som en plätt göra din egen kruka med grönt. Ställ den i fönsterbrädan och se om dina vänner kan se vad som är en tårta och vad som är en äkta växt.

 

Du behöver:

4 tårtbottnar i valfri storlek < 20 cm

Nedan recept räcker till en 20 cm tårta

2 dl fluffig frosting
1-2 dl smaksatt florsocker Salted Caramel
1-2 dl smaksatt florsocker Chocolate Milkshake
1 dl hackade slatade jordnötter
3 dl vispgrädde
1 portion choklamousse
200 g smör
1 äggula
3-5 godisbitar fudge (gärna med havssalt)
5 oreo-kakor
400 g vit sockerpasta/marsipan
Brun + grön pastafärg
Floristtråd 18-20 ga


Klipp eller skär den nedersta botten ca 1,5 cm mindre i diameter än övriga bottnar. Skär eller klipp sedan näst nedersta botten ca 1 cm mindre än de större.

Vispa en portion fluffig frosting. Tillsätt 1-1,5 dl florsocker Salted Caramel och de hackade jordnötterna och om så önskas ett krm salt.

Vispa ihop en portion chokladmousse och ställ kallt i 30 minuter. Bred sedan ut ett lager på tårtan.

Smält fudge i 1,5 dl grädde. Ställ kallt i ett par timmar och vispa sedan lätt.

Smörkräm. Vispa 200 g smör tills det blivit riktigt vitt och luftigt, ca 10-15 minuter. Använd gärna en hushållsmaskin om du har. Tillsätt 1,5 dl smaksatt florsocker och en äggula. Vispa ytterligare 5 minuter.

Grovspackla nu tårtan. Om du har möjlighet så är det bra att använda en extra hög spackelspade så är det lättare att få till en jämn yta. Finns i shoppen, länk i slutet.

Kyl tårtan medan du arbetare med sockerpastan.

Vi har använt Progel Chestnut men du kan använda valfri brun färg som går åt det lite rödare hållet.

Kavla ut den färdigfärgade sockerpastan. Mät sedan höjd och omkrets på tårtan och märk ut på sockerpastan så du kan skära ut en exakt bit du behöver.

Vira ett varv runt tårtan, kant i kant på höjden.

Skär ut ytterligare en remsa, ca 5 cm hög och vira runt tårtan så att den sticker upp ca 1 cm ovanför tårtan.

Fyll nu tårtans topp med karamellkrämen du gjorde tidigare.

Häll över de krossade kaksmulorna.

Färga in lite vit sockerpasta. Vi har blandat 50/50 Progel Gooseberry och Bright Green.

Kavla ut en tunn remsa och lägg på en floristtråd.

Vik sockerpastan dubbelt över tråden och kläm till i botten

Kavla sedan lite ovanpå och använd en kniv för att skära till ett blad som slutar ca 2 cm ovanför trådens slut.

Forma bladet lite med ett modelleringsverktyg om du vill.

Använd lite vit eller ljusrosa sockerpasta och forma en kon. Lägg till lite, lite grönt på ena sidan.

Ta en floristtråd och forma som en krok i ena änden. Stoppa in i knoppen av sockerpasta och vrid tråden ett halv varv så låser du fast den i sockerpastan. Har du lite ätbart lim hemma så doppa gärna tråden i lite lim först.

Låt torka 1 timme och stoppa sedan ned i tårtan. Plasta gärna in tråden som sticks ned i tårtan eller använd en s.k. liten flower pic av plast som du sticker ned tråden i