ANVÄNDA SILIKONFORMAR

2017-03-24 1 Kommentarer

Att använda sig av silikonformar för att skapa dekorationer i socker är bland det roligaste man kan göra. Det är enkelt och alla kan använda sig av det, både nybörjaren och den vane tårtdekoratören. Resultatet blir väldigt fint och du kan minimera tiden du spenderar på att skapa dekorationer.

Det är bara din fantasti som sätter gränserna, testa dig fram och skapa något unikt och vackert. Det du behöver är en eller flera silikonformar, sockerpasta, lim/vatten, pensel och gärna en flexibel smoother (Vi ska strax förklara varför). Börja med att täcka din tårta med sockerpasta eller marsipan och sätt sedan igång att skapa, det här kommer bli skoj!

Det finns en mängd olika silikonformar, vissa är väldigt detaljerade och unika och andra kan göra flera olika dekorationer i en och samma form.

Här kommer vi att använda oss av silikonformar från Wilton och Sweetly Does It somär mycket prisvärda då man kan använda dem till många olika typer av tårtor.

Ett tips! När du jobbar med sockerpasta blir den snabbt varm och mjuk i dina händer och ska du då hålla på med pillergöra är det lätt att den bara klibbar fast på dina fingrar. Det här vill man inte ska hända när man jobbar med silikonformar för vad som sker då är att pastan följer med fingrarna upp när man försöker trycka ned sockerpastan i formen.

Man kan bli galen för mindre :) Därför använder vi oss alltid av en flexi-smoother. En flexi-smoother är gjord av mjuk plast som kan användas både för polering och utskärning. Kanske har du redan något liknande hemma? Annars är det en bra investering. Den finns givetvis i vår webbshop

 

Börja med att rulla en kula av sockerpastan, gärna i ungefär den storlek du tror kommer behövas för dekorationen så blir det mindre att skära bort sen.

 

Använd sedan flexi-smoothern och tryck till så att sockerpastan fyller hela formen.

 

När sockerpastan är helt nedtryckt i formen så använder du kanten på smoothern för att skrapa bort överflöd. Sockerpastan ska nätt och jämta fylla formen och ska inte sticka ut ovanför eller utanför kanten.

 

När det ser ut så här är du klar

 

Sedan böjer du formen lätt för att sockerpastan ska släppa. Arbetar du med en väldigt detaljerad form så lägg gärna fomen med sockerpastan i frysen några minuter först så hinner sockerpastan stelna och detaljerna förstörs inte när du trycker ut sockerpastan.

Sedan är dekoration helt klar :-)

Låt dekorationen torka en stund innan du ska fästa den på tårtan så är det lättare att flytta den utan att den förlorar formen. Kanske vill du passa på att pulvermåla den lite för att framhäva skuggor eller nyanser? Gör det då innan den torkat helt och hållet så fäster pulvret bättre :) Sedan är det bara att fästa dekorationerna på tårtan såsom du önskar. Det lättaste är att använda ätbart lim som fäster vädligt bra. Har du inget lim kan använda kristyr eller lite vatten. Ibland kan det vara roligt att experimentera lite med 3D effekter genom att bygga dekorationerna lite överlappande. Kanske också förvränga formen på tårtan genom att låta dekorationerna klättra över kanten på tårta?

 

Smycken till tårtan? Absolut! Det finns två fantastiska silikonformar från Wilton som du kan använda för att göra pärlor, smycken, strassband mm. Komplettera med pulverfärg från Sugarflair Lustre-serien som ger en spegelblank yta på det du målar. Tänk på att pulvret flyger omkring och lätt fastnar på underlaget. Måla
därför detaljerna innan du applicerar dem på tårtan så riskerar du inte att få färg där du inte vill ha det. Om färgen kommer på bord eller bakmatta spelar ingen roll, den torkar du bara bort med trasa eller sköljer i vatten. Så, är du nybörjare på tårtor men vill testa på att dekorera en tårta som ser avancerad ut - prova silikonformar.

Spara