BLÅBÄRSPAJ

2018-09-16 0 Kommentarer Recept,

Vad är godare än blåbär, och speciellt de du plockat själv!
 

Passa på att göra en riktigt god blåbärspaj, enligt det recept min farmor alltid gjorde den.

Pajen serveras med fördel varm med en klick vaniljsås till. Du kan värma den lite i ugnen innan servering. 

Till detta recept får du ut två st blåbärspajer.

 

Du behöver:

 

Pajskal
5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl socker
100 gr rumsvarmt smör
2 dl mjölk

 

Fyllning
4 msk socker
8 dl blåbär (färska eller frysta)
1 ägg till pensling
ev potatismjöl



Blanda ihop alla ingredienser till en deg och dela den sedan i två bitar. Kavla ut degen till två stora plattor och lägg på en plåt med först folie och sedan bakplåtspapper.

Lägg på massor med färska eller frysta blåbär. Strö sedan en msk socker över blåbären. Om du använder frysta blåbär så strö även på 2 msk potatismjöl, en msk innan du lägger på bären och en msk ovanpå bären.


Vik upp en kant av deg över en del av blåbären och pensla sedan kanten med ett uppvispat ägg.
Grädda sedan kakorna i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna helt i kylen. Lägg gärna varje kaka i ett litet foliepaket så ingen blåbärssaft rinner ut.

Servera pajen ljummen genom att värma den en kort stund i ugnen innan den ska ätas.