Tjejen som sticker ut från mängden

2019-01-07 0 Kommentarer Reportage,


Möt Camilla Hamid, tjejen bakom kontot MyKitchenStories som fått alla att dregla efter goda kakor och pajer och andra lättbakade godsaker. MyKitchenStories vann både årets matinstagrammare och Matbloggspriset under 2018!

 

Camilla är två-barnsmamman från Stockholm som tog Sverige med storm med sitt instagram-konto som hon startade i april 2015. Att baka har hon gjort hela sitt liv, men aldrig hade hon tänkt att någon skulle vara intresserad av att följa hennes bakning via sociala medier. Men vänner och bekanta uppmuntrade henne att dela med sig av sina recept och den första posten lades ut med viss tvekan på Instagram. Sedan dess har allt rullat på i rasande fart. Kontot har idag nära 65 000 följare och sedan 2017 bloggar Camilla åt Köket.se

 

Under 2018 har hon hunnit med att baka i Nyhetsmorgon i TV4, samt att signa för ett bokkontrakt!

 

Vi träffar Camilla på ett café i centrala Stockholm och får höra om hennes spännande projekt som hon har på gång.

 

-Boken kan jag inte berätta så mycket om ännu, säger Camilla, mer än att det är min högsta dröm som går i uppfyllelse. Jag jobbar stenhårt med den nu tillsammans med en proffsfotograf som tar de mest fantastiska bilder på det jag bakat. Ni får se resultatet senare under våren 2019, säger Camilla med förväntan i rösten.

 

Det låter som att du har fullt upp, jobbar du heltid med det här nu?

 

- Jag jobbar nästan hela tiden känns det som, men utöver min blogg och bok arbetar jag faktiskt som hemkunskapslärare även om det endast är på deltid. Dessutom har jag två små barn hemma. Ofta ägnar jag kvällarna när barnen lagt sig åt att planera och fixa med foton jag tagit.

Under de åren min blogg har växt fram har jag även hunnit utbilda mig till lärare och i somras tog jag änltigen körkort. Det är jag stolt över, säger Camilla med ett leende. 

 

Ler gör hon ofta, men i vårt samtal kommer det också fram att det varit ett tuffft beslut att välja att bli en offentlig person och visa upp sig för sina följare.

- Det tog nästan två och halvt år innan jag visade upp mitt ansikte för mina följare, berättar Camilla. Det låg en rädsla att de som följde mig och tyckte om det jag gjorde skulle vända mig ryggen när de fick se mig. Jag är stolt äver mitt urspung, men jag vet också att jag tillhör en grupp i samhället som inte alltid är så omtyckt. Det tog tid innan jag vågade ta steget att visa mig och berätta att jag är muslim.
Men Camillas farhågor blev inte besannde. Istället möttes hon med kärlek och ännu fler följare.
- Jag blev så glad, berättar Camilla med ett ännu smittande leende. Jag kunde äntligen visa upp hela mig och min kunskap. När hon under 2018 blev tillfrågad att delta i TV4's morgonprogram kunde hon äntligen känna sig helt accepterad. Det är väldigt sällan man ser en kvinna med slöja i tv-rutan, säger hon, men så stod jag plötsligt där i ett stort välkänt tv-program och var som vem som helst, bara med en rosa slöja på mig, och bakade chokladbollar för hela svenska folket.

 

Vad tror du det är som gör just ditt konto så populärt? Har du några tips att dela med dig av?

 

Jag bakar relativt enkla saker, sånt som går fort och passar alla. Det ska inte ta flera timmar att baka en kaka, hos mig hittar du recept som du gör snabbt och ofta inte ens behöver stoppas in i ugnen säger Camilla med ett skratt. Men för att få andra att vilja baka det du presenterar så är det utan tvekan det viktigaste att få det som du bakat att se gott ut. Ser det inte gott ut är det ingen som bryr sig. Du behöver inte ha en värstingkamera för att lyckas. Det fungerar bra med en mobilkamera också. Det viktiga är att lära dig hantera den kamera du använder och lär dig enkla inställningar som vitbalans.

 

  • Fota aldrig på kvällen under köksbelysning, säger Camilla. Gula, korniga bilder blir aldrig fina. Använd dig av dagsljus!
  • Flytta det du ska fota till ett bord framför ett fönster med ljusinsläpp. Skaffa reflektor för att få en fin reflektion av ljuset. Det behöver inte alls vara komplicerat. - Jag har byggt till en lösning med ett hyllplan som kan stå på kortsidan och fungerar som bakgrund i fotona med. 
  • Har du gardiner i fönstret så kolla över om de förändrar ljuset i bilden. Kanske kastar de röda gardinerna ett oönskat rött skimmer över bilden?
  • Lek med dekorationer. Har du bakat en chokladkaka så kanske du kan pudra lite kakao bredvid kakan eller lite chokladströssel. Det är roligt när man ser några av ingredienserna som använts i bakningen. Använd fint porslin och bygg upp bilden med dekor runt det du bakat. Kanske en fin kökshandduk eller en kaffekopp?
  • Skär kakan lite annorlunda, lite slarvigt är aldrig fel. - Från början fotade jag mest på håll, betättar Camilla, men när jag började ta riktiga närbilder på det jag bakat fick jag mycket större respons. En bit kaka på en gaffel, eller en närbild på en uppskuren bit paj lockar verkligen till att titta mer på bilden. Du vill att det ska vattnas i munnen hos  den som ser bilden.
  • Hitta din egen stil och följ den.

- Det är inte fel med att söka inspiration hos andra. Pinterest är en guldkälla till att hitta nya infallsvinklar, säger Camilla. 

 

Camilla bjuder här på sitt eget personliga favoritrecept på en gudomlig citronpaj!

 

Citronmarängpaj 

Källa: mykitchenstories.koket.se/2016/01/09/2016_january_citronmarangpaj

Köpte för ett tag sen söta portionsformar för paj och invigde dem idag genom att göra citronmarängpaj. Så himla gott! Om du vill göra pajen i en vanlig stor pajform (ca 24 cm) så är det bara att dubblera ingediensmåtten, annars ger receptet fyra små pajer.
 
Ingredienser (pajskal):
1,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
65 g mjukt smör
1 äggula (enda som inte dubbleras om du gör i en stor pajform, då har du fortfarande 1 ägg)
1 citron, rivet skal
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna till en deg, känns den för torr kan du tillsätta några droppar vatten.
3. Plasta in degen och låt den stå i kylskåp i 30 minuter.
4. Tryck ut degen i pajformarna och nagga lätt i botten.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
Ingredienser (lemon curd):
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
2 citroner (saft och lite skal)
1,5 dl strösocker
65 g smör
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop alla ingredienserna i en värmetålig skål.
2. Ställ skålen över ett vattenbad och vispa tills den tjocknat.
3. Ta bort skålen från värmen och tillsätt lite smör i taget under fortsatt omrörning. Lemon curden är klar när allt smör har smält.
4. Häll över i en skål och låt svalna helt innan du fyller dina pajskal.
 
Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop ingredienserna i en värmetålig skål.
2. Vispa upp marängen med elvisp över ett vattenbad och vispa tills sockerkristallerna smält.
3. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills undersidan av skålen svalnat helt.
4. Spritsa marängen ovanpå pajen och bränn antingen av den med brulébrännare eller grädda i ugnen på 200 grader tills marängen fått färg.