Jordnötsrutor med choklad

Skriven av Therese 2019-05-02 0 Kommentarer Recept,

Vi har fått ett smakprov från Camilla Hamids bok Baka utan ugn! 

Camilla är personen bakom bloggen MyKitchenStories. I sin bok visar hon att det går att baka det mesta utan ugn - bara man vågar testa. 

 

 

Jordnötsrutor med choklad

 

De här beroendeframkallande goda rutorna består av en krispig jordnötsbotten och en silkeslen ganache på mjölkchoklad. De är busenkla att göra och passar perfekt att slänga ihop vid akut sötsug.

 

12 bitar

 

BOTTEN

50 g smör

2 1/2 dl jordnötssmör

2 dl ljus sirap

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 liter cornflakes

 

TOPPING

200 g mjölkchoklad

1/2 dl vispgrädde

 

DEKORATION

salta jordnötter

flingsalt

 

GÖR SÅ HÄR

 

1. Smält smöret i en kastrull och ställ det sedan åt sidan. Fodra en form, cirka 38 x 26 cm, med bakplåtspapper. 

 

2. Smält jordnötssmöret på låg värme och under konstant omrörning i en annan kastrull. Tillsätt sirap, socker och vaniljsocker. Rör om till en jämn smet och ta bort kastrullen från värmen. 

 

3. Tillsätt det smälta smöret och cornflakes. Rör om bara precis tills du får en jämn smet – blandar du för mycket så riskerar du att få en gegga i stället för en krispig botten. Fördela smeten jämnt i formen, och låt sedan formen stå i kylskåpet medan du gör toppingen. 

 

4. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en skål. Häll grädden i en kastrull och värm upp den precis till kokpunkten. Häll ner grädden i skålen och rör om till en jämn och klumpfri ganachetopping. Låt ganachen svalna och bred den sedan jämnt över kakan. Grovhacka jordnötterna och strö dem, samt lite flingsalt, över kakan.

 

5. Låt kakan stå i kylskåpet tills toppingen har stelnat, det tar 1–2 timmar. Skär kakan i bitar och servera. Förvara bitarna i lufttät burk, eller inplastade i kylskåpet.

Taggar: recept