Hela Sverige Bakar - Maya Vestin

Skriven av Malin 2018-09-24 0 Kommentarer Reportage,

Att vara med i Hela Sverige Bakar

- Maya Vestin -

 

 

Maya Vestin, 35, från Örnsköldsvik är en av deltagarna i årets upplaga av Hela Sverige Bakar.
Givetvis tog vi chansen att träffa Maya och få höra mer om hennes upplevelser från tv-programmet och tävlingen.

 

Berätta lite om varför du sökte till programmet?

 

- Det här var faktiskt andra året jag sökte dit. Förra året gick jag vidare till slutcasting, men missade precis en plats i programmet. Jag blev sporrad till att söka igen och i år gav jag verkligen allt jag hade. Jag fullkomligen älskar att baka, för mig är det något som får mig att slappna av och hämta energi. Hela Sverige Bakar för mig är chansen att få visa upp något man är bra på och göra något man brinner för.

 

Vi har ju hört talas om att resan ned till castingen blev rätt spännande, berätta!

 

- Haha, ja hur fraktar man en tårta i 55 mil till en casting för att visa upp hur bra man kan baka? Jag testbakade faktiskt tårtan hemma och lät den stå framme i rumstemperatur med kylklabbar för att se hur länge den kunde hålla sig. Men när jag sedan klev på tåget som skulle ta mig ned till Stockholm och juryn, så blev det givetvis signalfel på sträckan och två timmars försening på den redan sex timmar långa tågresan. Men tack och lov fanns det hjälpsam personal på tåget som ställde upp med en kyl att förvara tårtan i.

Nu drar ju programmet igång och du blir snart ett välkänt ansikte i tv-rutan för alla bakintresserade. Har du någon plan på hur du ska spinna vidare på din framgång?

- Nej, jag har inga konkreta planer men jag hoppas verkligen att mitt deltagande kan leda till att jag i framtiden får jobba med bakning i någon form. Det är min största dröm och passion i livet! Kanske kan det leda till en ny karriär, men det största är att ha fått vara med i programmet. Det har varit en upplevelse för livet. Jag rekommenderar alla som har en dröm om att vara med att söka.

Hur var det då att stå där framför juryn för första gången och möta de andra deltagarna?
- Jag var givetvis jättenervös, svarar Maya. Det är alltid nervöst att gå in i en ny situation med massor av nya människor och dessutom ett tävlingsmoment på det. Och så alla kameror, dem var det svårt att vänja sig vid. Men både Johan och Birgtitta i juryn var jättetrevliga och samma sak för de andra deltagarna. Även fast man tävlar mot varandra blir man ett otroligt sammansvetsat gäng och väldigt bra vänner. Man är ju borta från hela sin familj och vänner i flera veckor och har bara varandra att ty sig till. Jag kan absolut säga att jag fått vänner för livet genom att delta i programmet, berättar Maya.

 

Blir det mycket bakning där hemma?

 

-Ja, absolut! Jag bakar ofta flera gånger i veckan. Oftast blir det kakor, bullar och sånt som går hem hos en barnfamilj, men det jag brinner allra mest för är tårtor och desserter, berättar Maya.
Jag älskar att jobba med texturer och smaker och experimentera mig fram till nya smakkombinationer. För mig är det också viktigt med finish och utseende. Jag har väldigt höga krav på mig själv när jag bakar och vill att slutresultatet ska bli perfekt. Även det enkla går att göra väldigt vackert, bara man lägger ner lite extra kärlek på det, säger Maya.


Så, tårtor är populärt. Har du någon favorit-tårta när du bakar?

Glazade tårtor, utan tvekan, svarar Maya. Jag gillar att få till en tunn hinna, vackert spegelblank och ett bakverk som är vackert för ögat. Dessutom vill jag att utsidan ska speglas av innehållet i tårtan så jag lägger mycket fokus på tårtans utseende och kompostion. innehåller tårtan en hallonmousse exempelvis så dekorerar jag gärna tårtan med hallon ovanpå.

 

Här nedan följer ett recept på tårtan som tog Maya vidare till programmet.


Moussetårta med smak av salt karamell och apelsin:

 

Botten

150 g brynt smält smör

3 dl strösocker 

1 dl kakao 

2 tsk vaniljpulver

2 ägg 

2 dl vetemjöl 

 

175 g ca 15 minuter

Bryn smöret och blanda i socker, kakao, vaniljpulver, rör om. 

Låt smeten svalna något och tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning. Sikta över mjölet och rör om till en homogen smet. 

Grädda i en springform med bakpapper i botten ca 15 minuter, kakan skall vara lite darrig i mitten. 

Ställ kakan i kyl eller frys under natten, ta fram till montering 

 

Apelsinpannacotta: 

2 1/2 gelantinblad

1/2 vaniljstång 

1 apelsin, zezt från hela, 2 msk saft

4 dl grädde

1/2 dl strösocker 

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 

Koka upp grädden tillsammans med övriga ingredienser och tillsätt de urkramade gelantinbladen. Häll pannacotta. I små cupoler av silikonform, och ställ i frys. Har ni inte det hemma så funkar det att hälla pannacotta i plastad form huvudsaken den är mindre i diameter är chokladkakan. 

 

Salt caramell mousse: 

75g socker

0,5 dl vatten

1,25 dl grädde

42 g smör

3 gram salt

 

120 g mjölkchoklad

2,5 dl grädde

 

Koka upp socker, vatten tills de fått karamell färg. Häll i den första delen av grädden i två omgångar och låt koka in. Rör om och tillsätt smör och salt. 

Koka upp igen och tillsätt hackad mjölkchoklad. Låt svalna helt ca 1,5 timme och vänd ner vispad grädde. 

 

Montering: 

1) Lägg chokladbotten i en form som är lite mindre än formen (ca 1,5 cm glapp från kakans kant till formens kant)

Obs! Fodra formen med bakpapper och plastremsa runt fortens kant, formen bör ha löstagbar kant. 

2) Lägg pannacotta på botten, häll över moussen och dunka lätt några gånger på bänken så att luftbubblorna går sönder, ställ i frysen över natten 

 

Mirrorglaze: 

150 g vatten

300 g socker

300g glykos

170 g kondenserad mjölk 

22 g gelantinpulver utblandat med 125 g vatten 

300 g mörk choklad

 

Koka upp vatten, socker och glykos till 103 grader. Ta bort från plattan och tillsätt gelantinpulver och kondenserad mjölk. Häll över den hackade chokladen och mixa slätt med stavmixer. Glazera tårtan vid en temperatur på 35 grader. 

Obs! Innan glasering, häll glasyren genom finmaskig sil för att slippa bubblor i glazen. 

 

Ta fram den frysta tårtan ur formen och ställ på ett högt föremål som är mindre i diameter än tårtan. Häll glazen i cirkelrörelse över tårtan, börja från tårtans mitt och gå utåt för att uppnå bästa resultat. 

 

Garnering: 

Jag har valt nougatine som är en slags krokant, fransk maräng, sockerdekor i form av spiraler, kanderade apelsinskal och bladguld och Macrons med apelsincurd 

Självklart går det att dekorera tårtan hur man vill. Men mitt bästa tips är att dekorera med något som man använt som smak i tårtan

 

Recept Maya Vestin - Hela Sverige Bakar 2018

 

Mer av Maya hittar ni på Instagram: @mayabageri