Recept | Blåbärslängd med prästkragar av @anglakakeriet

Vår ambassadör @anglakakeriet har bakat en ljuvlig blåbärslängd fylld med prästkragar och mandelmassa. Receptet hittar du här nedan!


blåbärslängd
Bild: Monika Landström


VETELÄNGD

 
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjök
  • 50 g smält smör
  • 0,5 dl socker
  • 1 knivsudd salt
  • 7-9 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg

    Fyllning:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 50 g riven mandelmassa
  • Kronblad från 10 prästkragar/tusenskönor/kamomillblommor

    Sockerlag:
  • 1 msk vatten
  • 1 msk socker

    Garnering:
  • 0,25 dl rosa candy melts
  • 0,25 dl vita candy melts
  • Ev. blommor

BLÅBÄRSSYLT

  • 2 dl blåbär
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vatten
     
 

 

Blåbärssylt:

  1. Lägg blåbär, socker och vatten i en kastrull och låt småkoka i ca 5 minuter.
  2. Rör emellanåt.

Vetelängd

  1. Blanda smör och mjölk och värm tills det är fingervarmt.
  2. Smula ned jästen i degbunken.
  3. Tillsätt degvätskan och rör tills jästen lösts upp.
  4. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
  5. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i 30 minuter.
  6. Knåda degen lätt och kavla ut till en platta: 40x25 cm.
  7. Bred först på smöret och därefter sylten.
  8. Sikta över vaniljsocker och lägg sedan på mandelmassa och prästkragarna.
  9. Rulla ihop till en rulle och lägg den med skarven nedåt på en smord plåt.
  10. Klipp skivor, men inte ända ned. Vik ut flikarna, varannan åt höger och varannan åt vänster. Låt jäsa i 30 minuter.
  11. Pensla med det uppvispade ägget och grädda i ugnen på 200°C i c 15 minuter.
  12. Värm socker och vatten kort i micron så att sockret löses upp. Pensla längden med sockerlagen.
  13. När längden kallnat, smält de rosa candy melts-knapparna kort i micron. Blanda runt. Spritsa eller ringla smältchokladen över längden. 
  14. När det stelnat, gör samma sak med den vita chokladen.
  15. Garnera.

blåbärslängd

Relaterade produkter

Produkten har blivit tillagd i varukorgen