Vår ambassadör @anglakakeriet har bakat en ljuvlig blåbärslängd fylld med prästkragar och mandelmassa. Receptet hittar du här nedan!
Bild: Monika Landström
VETELÄNGD
| |
- 25 g jäst
- 2,5 dl mjök
- 50 g smält smör
- 0,5 dl socker
- 1 knivsudd salt
- 7-9 dl vetemjöl
- 1 uppvispat ägg
Fyllning: - 50 g rumsvarmt smör
- 1 msk vaniljsocker
- 50 g riven mandelmassa
- Kronblad från 10 prästkragar/tusenskönor/kamomillblommor
Sockerlag: - 1 msk vatten
- 1 msk socker
Garnering: - 0,25 dl rosa candy melts
- 0,25 dl vita candy melts
- Ev. blommor
BLÅBÄRSSYLT - 2 dl blåbär
- 0,5 dl socker
- 1 msk vatten
| |
Blåbärssylt:
- Lägg blåbär, socker och vatten i en kastrull och låt småkoka i ca 5 minuter.
- Rör emellanåt.
Vetelängd
- Blanda smör och mjölk och värm tills det är fingervarmt.
- Smula ned jästen i degbunken.
- Tillsätt degvätskan och rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i 30 minuter.
- Knåda degen lätt och kavla ut till en platta: 40x25 cm.
- Bred först på smöret och därefter sylten.
- Sikta över vaniljsocker och lägg sedan på mandelmassa och prästkragarna.
- Rulla ihop till en rulle och lägg den med skarven nedåt på en smord plåt.
- Klipp skivor, men inte ända ned. Vik ut flikarna, varannan åt höger och varannan åt vänster. Låt jäsa i 30 minuter.
- Pensla med det uppvispade ägget och grädda i ugnen på 200°C i c 15 minuter.
- Värm socker och vatten kort i micron så att sockret löses upp. Pensla längden med sockerlagen.
- När längden kallnat, smält de rosa candy melts-knapparna kort i micron. Blanda runt. Spritsa eller ringla smältchokladen över längden.
- När det stelnat, gör samma sak med den vita chokladen.
- Garnera.