FAQ - Sockerpasta & Marsipan

Några av de vanligaste frågorna vi får från er kunder är dem som handlar om sockerpasta eller marsipan. Hur gör jag när sockerpastan spricker? Vad använder man modelleringspasta till? Kan man blanda Tylo med marsipan? Med det här inlägget hoppas vi kunna besvara de flesta av era frågor.

Saknar du en fråga? Lämna en kommentar så svarar vi så snart vi kan. Lycka till med bakandet!
 

Vad är skillnaden mellan marsipan och sockerpasta?

Skillnaden på marsipan och sockerpasta är att marsipan innehåller mandel. Man använder oftast marsipan och sockerpasta på samma sätt. Båda fungerar utmärkt till att täcka tårtor eller modellera figurer och blommor med. Oftast väljer man marsipan eller sockerpasta utifrån smak men även vad man föredrar att arbeta med.
 

Hur kavlar man ut marsipan eller sockerpasta?

Enklaste sättet att kavla ut marsipan eller sockerpasta på är med kavlingsmattor. Med hjälp av kavlingsmattor kan man enkelt kavla ut ett runt lock som inte fastnar i arbetsytan.

Vi föredrar att använda kavlingsmattor i 2 pack från KitchenCraft. Med dessa lägger man den ena mattan på arbetsytan, sedan placerar man marsipan/sockerpasta på mattan och därefter lägger man på den andra mattan. Med hjälp av stödlinjerna kan man forma pastan till önskad storlek.

Marsipanen eller sockerpasta som fastnar i arbetsytan: Om man inte använder kavlingsmattor så kan man ibland ha problem med att sockerpastan/marsipanen fastnar på arbetsytan. För att underlätta detta kan man pudra försiktigt med florsocker, potatismjöl eller maizena. Det bästa är att testa sig fram och hitta vad man själv tycker fungerar bäst. Det man ska tänka på är att inte använda för mycket så sockerpastan eller marsipanen blir för torr.
 

Vad kan jag göra om sockerpastan spricker?

Om man har en sockerpasta som vill spricka så kan man tillsätta lite olja. Viktigt att man inte tar för mycket, arbeta in lite olja åt gången. Använd en olja utan smak. 

Har man problem med att sockerpastan spricker när den hänger över kanten på tårtan kan detta bero på att man inte kavlat den tillräckligt tunt. Tyngden av sockerpastan gör att den spricker. Ta i så fall av locket igen och försök kavla ut sockerpastan ännu mer.
 

Hur mycket sockerpasta eller marsipan behövs för att täcka tårtan?

Här hittar du en guide för att beräkna både antal tårtbitar och mängden marsipan/sockerpasta.
 

Sockerpastan är hård, vad kan jag göra?

Konsistensen på sockerpasta skiljer sig från de olika märkena. Har man en sockerpasta som är lite hårdare kräver den mer arbete. Vad man ska tänka på är att alltid knåda sockerpastan så den blir mjuk och varm, då blir den enklare att täcka med.

Decoras sockerpasta är exempelvis mycket hårdare då den innehåller kakaosmör. Kakaosmöret behöver bli ordentligt varmt för att smälta och mjukna och kräver därför mer bearbetning än en sockerpasta baserad på olja. Värm upp sockerpastan ordentligt genom att knåda en liten bit i taget. Först kommer sockerpastan vara hård, sedan lite smulig för att slutligen bli varm, mjuk och flexibel.
 

Vad använder man gum paste till?

Gumpaste kallas pastan som är särskilt lämpad för att användas till dekorationer så som blommor och fina detaljer. Gumpaste torkar snabbt och passar därför bra till just blommor.

Gumpaste jobbar man med på samma sätt som sockerpasta, även den ska knådas mjuk och flexibel. Därefter kan man färga den med pastafärg i önskad nyans. Gumpaste går att kavla mycket tunt. Dekorationer som görs i gumpaste äts vanligtvis inte då dessa blir väldigt hårda.
 

Vad använder man modelleringspasta till?

Modelleringspasta används när man ska göra 3D-dekorationer, exempelvis figurer och blommor, som ska torka. Vill man att modelleringspastan ska torka snabbare kan man tillsätta lite CMC/Tylo. Modelleringspasta används ofta till figurer och dekorationer till barntårtan.
 

Hur långt i förväg kan man göra dekorationerna till tårtan?

Om man har möjlighet att förvara dekorationerna torrt och dammfritt kan de med fördel förberedas långt i förväg. Det är inga problem att förvara dekorationer i 1-2 veckor innan tårtan ska dekoreras. 
 

Vad är CMC/Tylo och vad används den till?

CMC/Tylo är ett pulver som man kan använda om man vill förvandla sockerpasta till modelleringspasta. Då får du en pasta som torkar snabbare och kan med fördel användas till att modellera figurer. Man kan även använda CMC/Tylo i modelleringspasta om man vill att den ska torka snabbare.

Ätbart lim kan man också göra med CMC/Tylo. Recept Ätbart lim med CMC/Tylo:

  • 1 del pulver
  • 30 delar vatten

Blanda pulvret med vatten och låt vila över natten.
 

Kan man använda CMC/Tylo i marsipan?

CMC/Tylo används på samma sätt i marsipan som i sockerpasta.
 

Hur mycket CMC/Tylo ska jag använda till sockerpasta?

När man ska tillsätta CMC/Tylo i sockerpasta så kan man använda ca 3 gram (1 tsk) per 250 gram sockerpasta.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen