Ett givet inslag på sommarkvällarna är en fräsch sommarpaj. En perfekt efterrätt som är
oslagbart god - och som överraskar både familj och vänner!
Spritsa på vackra mönster för ögats njutning, ringla över sirap och toppa med friska, härliga
bär. Vad smakar mer sommar än en syrlig, söt och fräsch cheesecakepaj? Fira in de lediga
dagarna med goda smaker!
10 bitar
300 g digestivekex
150 g rumsvarmt smör
1 tsk kanel
fyllning
4 gelatinblad
2 ägg
300 g färskost
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 citron, finrivet skal och saft
hallonrosésirap
1 dl strösocker
2 msk koncentrerad hallonsaft
1 dl rosévin
garnering
500 g färska bär, till exempel blåbär, jordgubbar, vinbär och hallon
citronmeliss
Mixa digestivekex, smör och kanel i en matberedare till en smulig deg. Tryck massan ut i en
pajform på cirka 24-30 cm i diameter. Ställ i kylen. Här användes Masterclass 30 cm pajform
Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten i 5-10 minuter. Separera äggvitor och
äggulor. Börja med att vispa äggvitorna styva i en skål. Sedan vispar du äggulorna,
färskosten och sockret i en annan skål.
Rör ner citronsaften och skalet i ägg- och färskostsmeten.
Lyft upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält gelatinet i en kastrull. Dra av
kastrullen från värmen. Rör snabbt ner gelatinet i äggulesmeten, vänd i grädden och vänd
sist i den vispade äggvitan. Blanda ihop till en jämn smet. Spara cirka 1 dl av smeten för
spritsad garnering. Häll upp resten av smeten i pajformen och ställ in i kylen i minst 6
timmar.
Hetta upp vin, hallonsaft och socker i en kastrull tills sockret smält och vätskan tjocknat
något så du får en sirap - cirka 15-20 minuter. Låt svalna. Ställ in i kylen med pajformen.
Spritsa den sparade smeten med spritspåse och tyll efter önskat mönster. Här användes en
spritspåse med koppling och tyll nummer 4 och 30.
Toppa pajen med färska bär och citronmeliss. Ringla sedan över sirapen. Servera och njut!
Glad sommar!
Produkten har blivit tillagd i varukorgen