Paj med citronkräm och sommarbär

Ett givet inslag på sommarkvällarna är en fräsch sommarpaj. En perfekt efterrätt som är

oslagbart god - och som överraskar både familj och vänner!

Spritsa på vackra mönster för ögats njutning, ringla över sirap och toppa med friska, härliga

bär. Vad smakar mer sommar än en syrlig, söt och fräsch cheesecakepaj? Fira in de lediga

dagarna med goda smaker!

 

Recept

10 bitar

 

300 g digestivekex

150 g rumsvarmt smör

1 tsk kanel

 

fyllning

4 gelatinblad

2 ägg

300 g färskost

1 dl socker

1 dl vispgrädde

1 citron, finrivet skal och saft

hallonrosésirap

1 dl strösocker

2 msk koncentrerad hallonsaft

1 dl rosévin

 

garnering

500 g färska bär, till exempel blåbär, jordgubbar, vinbär och hallon

citronmeliss

 

 

Så här får du till den perfekta sommarpajen

Mixa digestivekex, smör och kanel i en matberedare till en smulig deg. Tryck massan ut i en

pajform på cirka 24-30 cm i diameter. Ställ i kylen. Här användes Masterclass 30 cm pajform

med löstagbar botten.

 

 

Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten i 5-10 minuter. Separera äggvitor och

äggulor. Börja med att vispa äggvitorna styva i en skål. Sedan vispar du äggulorna,

färskosten och sockret i en annan skål.

 

 

Rör ner citronsaften och skalet i ägg- och färskostsmeten.

 

 

Lyft upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält gelatinet i en kastrull. Dra av

kastrullen från värmen. Rör snabbt ner gelatinet i äggulesmeten, vänd i grädden och vänd

sist i den vispade äggvitan. Blanda ihop till en jämn smet. Spara cirka 1 dl av smeten för

spritsad garnering. Häll upp resten av smeten i pajformen och ställ in i kylen i minst 6

timmar.

 

 

Hetta upp vin, hallonsaft och socker i en kastrull tills sockret smält och vätskan tjocknat

något så du får en sirap - cirka 15-20 minuter. Låt svalna. Ställ in i kylen med pajformen.
 

 

Spritsa den sparade smeten med spritspåse och tyll efter önskat mönster. Här användes en

spritspåse med koppling och tyll nummer 4 och 30.

 

 

Toppa pajen med färska bär och citronmeliss. Ringla sedan över sirapen. Servera och njut!

 

 

Glad sommar!

 

Relaterade produkter

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen