Tyllar

Sommaren är här och lediga dagar ger utrymme för att experimentera och imponera i köket - såväl till vardags som till fest! Spritspåsar och tyllar är ett måste i alla kök för att skapa dekorativa upplägg på tallriken och finslipa bakverken. Med olika sorters tyllar kan du låta kreativiteten flöda - och spritsa dig fram till en proffsig hemmabagare!

 

 

Så här hittar du rätt tyll till din matlagning och bakning

I ett hav fyllt med olika typer av spritsar och tyllar kan det vara klurigt att hitta rätt till spritsningen som passar just ditt verk. Men med rätt redskap blir det enklare att lyckas med bakningen och matlagningen. Tyllen är själva munstycket som används i kombination med en spritspåse vid dekoration. Utbudet är stort och tyllarna kommer i flera former och storlekar. Imponera på middagsbordet med spritsat potatismos till planksteken - eller skoja till det för barnen med spritsad frosting på muffinsarna! 

 

Spritsa tårtor

Få till en fin touch på tårtan genom att spritsa vackra mönster och detaljer! Här kommer några tips om hur du lyckas med att spritsa tårtan.

 

Vad spritsar man tårtor med?

Utöver ditt bakverk kommer en spritspåse och tyll till användning. Anpassa tyllarna efter formerna på dina önskade mönster. Sedan är det dags att välja vad du ska spritsa! När man ska välja vad man ska smycka sin bakelse med behöver det inte vara så komplicerat. Bland det vanligaste är att spritsa med grädde i olika mönster, eller att använda sig av frosting på tårtan. Här passar även smörkräm - eller varför inte spritsa på chokladmousse för att få chokladälskarna på fall? Välj det som passar bakelsen bäst och de smaker som gästerna uppskattar.

För att få till rätt konsistens på frostingen, krämen eller grädden får man testa sig fram till önskat resultat. Vill man undvika att frostingen spricker ska den helst inte vara för hård. Det undviker man genom att inte ställa den i kylen för länge eller ha i för mycket florsocker. Däremot ska fyllningen inte vara för tunn och rinnig heller. Det blir svårare att forma mönstret och spritsa på tårtan. Är den för tunn så kan den ställas in i kylen ett tag till, eller blanda ut med lite mer florsocker.

 

 

Recept frosting

En lätt, fluffig och bra frosting att spritsa tårta med som vi ofta använder oss av är denna mix. Smaksätt den med valfri arom eller smaksatt florsocker - eller använd den bara som den är! Mums!

 

Tekniken för att lyckas med spritsningen på tårtan

Att få till tekniken när man spritsar tårta kan vara klurigt i början, men här gäller det att våga testa sig fram och inte vara rädd för att det ska bli fel. Oftast går det bara att skrapa bort frostingen och börja om. Viktigt att tänka på är att inte fylla spritspåsen med alldeles för mycket åt gången - det gör det svårare att hantera påsen och få till detaljerna man önskar. Att spritsa utan tyll kan också vara svårare och ge mindre noggranna resultat. 

När frostingen är i spritspåsen kan det vara bra att skaka den lite lätt för att få bort eventuella luftbubblor. Sen är det dags att börja experimentera med mönster! Håll handen längst på ner på påsen utan att trycka ut frostingen, här ska du istället styra mönstret. 

På tårtan kan man spritsa frostingen eller krämen till rosor, andra blommor eller mönster. Det är bara kreativiteten som sätter stopp! En vanlig teknik är att börja spritsa vid kanten och arbeta sig  inåt i en cirkel - eller vice versa. 

 

Spritsa cupcakes

 

 

Få till fint smyckade cupcakes med hjälp av rätt tyllar! På bilden ovan har vi använt oss av en röd frosting som vi spritsat med fyra olika stora tyllar från Wilton. Dessa tyllar använder du direkt som de är i en engångspåse eller tillsammans med en stor koppling. Använder du en koppling kan du snabbt byta tyll på påsen. 

Här passar mindre tyllar för att få till dekorationen med kristyr och smörkräm, och spritsa små blommor och blad som kan smycka bakelserna för ögats njutning. Du får ett snarlikt resultat av tyllarna 1M, 1B och 2D. För mindre muffins rekommenderar vi 1M eller 2D, och gör du större muffins använd gärna tyll 1B. Vill du ha ett mer randigt resultat för en fin bas rekommenderas tyll 6B (4B och 8B är likadana med en storlek större och mindre). Det snygga mönstret blir basen som sedan kan dekoreras med strössel eller annan topping. 

TIPS! Att spritsa blommor blad för blad är ett roligt sätt att dekorera ljuvligt fina cupcakes. Börja med att träna på tekniken på en blomnål och när du känner dig säker så kan du gå över till att spritsa direkt på muffinsarna. Använd en fast frosting eller smörkräm som håller formen, annars smälter blombladen lätt ihop.

Nedan kan du se ett exempel på tyllar av standardstorlek från Wilton som finns i vårt lager. Oftast kan en och samma tyll användas till olika mönster och på bilden ser du hur en stjärntyll använts för att spritsa både drop flowers och snäckor. Dessa tyllar är av mindre storlek och passar därför utmärkt för tårtdekorering. Kopplingen för standardtyllar kan användas. 

 

 

Spritsa potatismos

För att få till den perfekt spritsade formen på potatismoset till planksteken - eller Pomme Duchesse som det också kallas - passar större tyllar. En stjärntyll på 18 mm med minst en 40 cm spritspåse kan rekommenderas. Spritsa, servera och avnjut med nöjda gäster! 

Relaterade produkter

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen