Smörkräm

En fluffig och god smörkräm är ett måste till bakelserna i sommar! Smörkräm är en enkel och oemotståndlig fyllning till bakverk som tårtor och kakor - och inte minst är den en självklarhet i rulltårtor. Den godaste smörkrämen får du testa dig fram till efter smak, men ett tips är att våga experimentera med olika smaker! Utgå från en klassisk bas - och lek med krämen som får ditt bakverk att smaka extra gott, och får dig att imponera på gästerna.

 

 

När kan man använda smörkräm?

Smörkräm är vanligt att användas som frosting för att dekorera tårtor och muffins med. Den har en fast form som håller när man spritsar fram mönster. Det går även att täcka en tårta med smörkräm, men där är det viktigt att jobba med tunna lager som kyls ner innan ett nytt läggs på. Jämna till smörkrämen efter varje omgång och upprepa tills du fått den önskade mängden smörkräm på tårtan. Helst ska tårtan vara kall innan du börjar addera lager för att underlätta processen och för att få till ett mer noggrant resultat. 

Kan man spritsa smörkräm?

Smörkräm går utmärkt att spritsa! För att kunna spritsa vackra rosor, andra blommor eller mönster är det bra att låta smörkrämen ha en fastare konsistens, tex genom att tillsätta lite mer florsocker. Hemligheten bakom en riktigt fluffig och lätt smörkräm är att vispa smöret ordentligt - ju längre desto fluffigare. Låt fantasin flöda och experimentera gärna med mönster! 

Vill du dekorera tårtan genom att spritsa mönster så rekommenderar vi att du lägger på ett tunt lager smörkräm på hela tårtan för att få smulor att fastna. Sedan är det dags att ställa in tårtan i kylen för att få smörkrämen att stelna. 

Vill du vara ute i god tid och förbereda smörkrämen innan användning går det att förvara den i en lufttät behållare i kylen i upp till en vecka. Bra att tänka på är att låta den stå i rumstemperatur innan användning tills den blir mjuk. Sedan är det bara att vispa den med elvisp i några minuter. Spackla på tårtan, spritsa på vackra mönster eller fyll rulltårtan - servera och njut! 

 

 

Recept på smörkräm

Ljuvligt god smörkräm som passar perfekt! Här kommer ett recept på en len och mjuk smörkräm. Smörkrämen lämpar sig perfekt att spackla tårtan med och dekorera muffins. 

1 portion (en stor tårta)

  • 400 g osaltat smör
  • 2 dl florsocker
  • 1-2 äggulor
  • 100 g vit choklad
  • 1 msk turkisk yoghurt (grädde fungerar med)

 

1. Se till att smöret är riktigt rumsvarmt och mjukt. Vispa sedan länge tills det blir vitt och fluffigt, gärna med hushållsmaskin, ca 10 minuter på hög hastighet. 

2. Blanda i florsockret och vispa ytterligare 5-10 minuter för en riktigt slät kräm.

3. Blanda i äggulor och vispa ett par minuter.

4. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda sedan ner i smörkrämen.

5. Vispa så att all choklad blandas ordentligt och krämen hinner svalna lite. Blanda sist ned 1 msk turkisk yoghurt. 

Ät och njut! Mums!

 

Relaterade produkter

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen