Marsipantårta med blommor

Bjud gästerna på en tårta som får vårkänslorna att spira! Tårtan är spacklad med smörkräm och fylld med ljuvlig hallonmousse och vår smidiga mix för chokladmousse. Mums!

 

TÅRTBOTTEN

Vi använder oss av 3 lika-metoden för att baka en fluffig och god tårtbotten. Recept på tårtbotten hittar du här.

 

HALLONMOUSSE

Du behöver:

  • 350 g hallon
  • 2.5 dl grädde
  • 3 gelatinblad

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst fem minuter.
  2. Koka upp hallonen så att det blir en hallonsås. (Koka upp tillsammans med lite socker för en sötare mousse. Vi gillar när det är lite syrligt)
  3. Krama ur gelatinbladen och rör ned i hallonsåsen. Rör om ordentligt så bladen löses upp ordentligt. Låt svalna.
  4. Vispa grädden och rör försiktigt ned hallonen. Viktigt att hallonen inte är för varma för då skär sig moussen.
  5. Låt moussen stelna i kylen om du inte fyller tårtan med anslagsring eller i bakformen.

Tips! Istället för att göra egen Hallonmousse går det även bra att använda vår färdiga mix för jordgubbsmousse.

 

CHOKLADMOUSSE MED DAIM

Du behöver:

Gör så här:

  1. Följ instruktionerna på förpackningen.
  2. Blanda den färdiga moussen med hackad Daim efter tycke och smak.
  3. Låt stelna i kylen om du inte fyller tårtan med anslagsring eller i bakformen.

 

KONSTEN ATT FYLLA TÅRTAN

Ett bra tips om du inte har en anslagsring är att fylla tårtan i samma form som du bakat tårtbotten i. Det gör att fyllningen håller ihop och inte rinner ut på sidorna innan den har satt sig ordentligt.

  1. Börja med att skära tårtbotten i 3 delar.
  2. Lägg sedan plastfolie i botten på bakformen. Ta ordentligt med folie så att det finns tillräckligt för att täcka hela tårtan när du fyllt den färdigt.


     
  3. Lägg ned det första lagret tårtbotten i formen. Detta kommer senare att bli tårtans topp.
  4. Bred på ett tjockt lager hallonmousse och lägg sedan på nästa lager tårtbotten.

  5. Fortsätt fylla tårtan med chokladmoussen och lägg sedan på den sista biten tårtbotten.

  6. Täck hela tårtan med plastfolie och låt stå i kylen. Gärna över natten.

 

SPACKLA MED SMÖRKRÄM

Vi har spacklat tårtan med vår mix för smörkräm. Den har en ljuvlig smak och är enkel både att tillreda och spackla med.

Du behöver:

För en tårta på 23 cm eller större brukar vi göra 1,5 portion smörkräm. Bakar du en mindre tårta räcker det med 1 portion.

Gör så här:

  1. Följ instruktionerna på förpackningen för att blanda till smörkrämen.
  2. Vänd ut tårtan från bakformen med hjälp av tårtbrickan. Lägg gärna bakplåtspapper mellan tårtan och brickan innan du vänder den. Detta skyddar brickan under spacklingen. Skär 4 remsor bakplåtspapper som du lägger precis innanför kanten på tårtan så blir det enkelt att ta bort dem sedan.


  3. Spackla sedan tårtan med smörkrämen med en spackelspade.


     
  4. Dra försiktigt bort bakplåtspappret från tårtbrickan.
  5. Låt stelna i kylen innan du täcker tårtan med marsipan.

 

TÄCK MED MARSIPAN

  1. Kavla ut marsipanen ca 3-4 mm tjockt. Vi använder alltid våra ovärderliga Kavlingsmattor 2-pack.

  2. Kavla ut marsipanen mellan kavlingsmattorna och lägg locket på tårtan medan den ena mattan fortfarande sitter kvar på marsipanen.

  3. Dra försiktigt bort mattan när du är nöjd med placeringen och släta ut marsipanen så att den ligger jämnt och fint på tårtan.

  4. Använd händerna för att stryka marsipanen nedåt över tårtans kanter.
  5. Släta ut alla veck och bubblor och jobba dig runt tårtan tills vecken är borta.
  6. Polera tårtan med en smoother för att få bort eventuella luftbubblor. Arbeta uppifrån och ned.
  7. Skär av volangkanten på tårtan med Cake Star 3 Wheel cutter eller en kniv.

 

DEKORERA

Nu är det dags att dekorera tårtan. Vi har använt Sockerpasta Funcakes Pastellfärger 5 x 100 g för att skapa söta blommor i olika färger. Du kan självklart använda vilka färger du vill. Endast fantasin sätter gränser!
 

  1. Kavla ut sockerpastan och använd utstickare för att skära ut blommor i olika storlekar. Vi har använt Blossom Blomutstickare i metall och Cake Star Plunger Blossom.

  2. Lägg blommorna på en flower foam och forma bladen genom att trycka lätt i mitten på blomman med en ball tool.

  3. Låt blommorna torka en stund innan du dekorerar tårtan.
  4. Använd vatten eller ätbart lim för att fästa små blommor längs med kanten på tårtan som en bård. Pensla lite vatten eller ätbart lim även i mitten på blommorna för att sätta fast strösselkulorna.

  5. Dekorera sedan översidan av tårtan med blommor i olika storlekar och färger. Fäst strösselkulor på några av blommorna även här.

  6. Klart!
     

Relaterade produkter

Produkten har blivit tillagd i varukorgen