Tre recept på midsommartårta


Tårta är ett givet inslag på midsommarfesten. Den klassiska gräddtårtan är enligt många den bästa midsommartårtan, men vi ger här även två ytterligare förslag på tårtor för högtiden. Varför inte testa en Pavlova-midsommartårta eller en fräsch marängtårta som verkligen smakar sommar? Lycka till med tårtbaket!

Midsommar är en av de viktigaste traditionerna i Sverige där ljuset, sommaren och början av en period med lediga dagar firas in tillsammans med vänner. Förutom mängder av traditioner kring själva firandet är även maten i centrum. Den givna efterrätten på många bord är midsommartårtan där vi här bjuder på tre olika recept. Den klassiska gräddtårtan, en mer moderna Pavlova-tårta samt en mer nytänkande marängtårta med limecurd, choklad och jordgubb.

 

Midsommartårta - Gräddtårta

Den mest klassiska tårtan på midsommar är en med grädde och bär. Hallon och passionsfrukt i kombination är en härlig fyllning som är väldig omtyckt av de flesta! Förbered passionsfruktsfluffet först då den behöver 6h för att svalna i kylen. ≈

 

 

Ingredienser

200g choklad, Valrhona Inspiration Passion

3 dl grädde

225 g hallon

1 dl socker

3 dl grädde

Hallon för garnering

 

Gör så här:

Passionsfruktsfluff

1. Värm 3 dl grädde försiktigt, den ska inte koka.

2. Tillsätt 200g choklad, ta av från plattan och rör om tills det smält.

3. Ställ i kylen och låt svalna i ca. 6 timmar.

4. Vispa sedan upp till ett fluff. 

 

Hallonsylt (går lika bra med köpt sylt)

1. Blanda 225g hallon och 1 dl socker. Rör om och låt koka ihop till en sylt.

2. Låt svalna ordentligt innan användning till tårtan.

 

Tårtbotten

Baka en tårtbotten enligt tre-lika, som är av de enklaste och mest populära recepten i jakten på en hög och jämn tårtbotten. Med metoden behöver du inga måttsatser utan förlitar dig helt på ögonmåttet. 

 

Montera tårtan

1. Dela tårtbotten i tre delar.

2. Bred hallonsylt på ena lagret och passionsfrukstfluff på det andra.

3. Vispa grädden och spackla tårtan. Spritsa sedan toppen på tårtan och garnera med hallon.

 

 

Pavlova midsommartårta

Bakverket av maräng som fått sitt namn efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova. Här med vitchokladcreme och jordgubbar. Eftersom det är midsommar är en dekoration med jordgubbar givet!

 

Ingredienser

6 äggvitor

1 krm vitvinsvinäger

4 dl strösocker

100g vit choklad

1 1/2 dl vispgrädde

Rivet skal av lime eller citron

 

Gör så här:

Marängbotten ( 2 st 24 cm bottnar)

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Vispa 6 st äggvitor till ett fast skum.

3. Häll ner 1 krm vitvinsvinäger och häll sedan ner 4 dl strösocker lite i taget, medan du fortsätter att vispa. 

4. Vispa tills marängen är helt fast och stannar kvar i bunken (testa att vända upp och ner).

5. Bred eller spritsa ut marängen på bakplåtspapper och grädda sedan i mitten av ugnen i 1 1/2 timme. 

6. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills den svalnat. 

 

Vitchokladcreme

1. Hacka eller riv 100 g vit choklad i små bitar

2. Värm chokladen tillsammans med 1 ½ dl vispgrädde på låg värme tills allt smält. Det får inte koka. 

3. Ställ kallt i minst 2 timmar, eller gärna över natten.

4. Vispa upp grädden och blanda ner lite rivet skal av lime eller citron för att få det syrligare. 

 

Montera tårtan:

Bred på lager av vitchokladcreme på marängbotten och lägg sedan över en till botten. Garnera med färska jordgubbar!

 

 

Midsommartårta med maräng, limecurd, choklad och jordgubb

Det här är en moderna variant av midsommartårta. Den här fräscha marängtårtan, som verkligen smakar sommar, kommer att bli pricken över i efter en klassisk midsommarmiddag! Tillverka med fördel Limecurd några dagar innan där även kladdkakan kan bakas dagen innan festen. Då återstår endast att montera tårtan vilket passar bra när många andra bestyr finns på midsommarafton. Glad midsommar!

 

 

Ingredienser

3 dl grädde

2 Marängbottnar, gör egna eller köp färdiga. 

Jordgubbar

Färskost 

Limecurd (se recept)

 

Ingredienser kladdkaka

2 ägg

2,5 dl socker

100 g smör

100 + 40 g choklad, Valrhona Inspiration Jordgubb 

1,5 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Klä en form, 20 cm, med bakplåtspapper.

3. Smält smöret, ta kastrullen från plattan.

4. Hacka 100 gram av chokladen, låt chokladen smälta i det varma smöret.

5. Vispa ägg och socker lätt.

6. Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker, sikta ner i smeten.

7. Rör i chokladblandningen.

8. Hacka resterande 40 g choklad, vänd ner i smeten.

9. Grädda i mitten av ugnen i ca. 20 minuter, låt svalna helt, låt gärna stå över natten.

 

 

Limecurd fyllning 

100g färskost 

½ dl vispad grädde 

1 sats limecurd (se recept)

Vispa färskost och blanda med limecurd efter smak. 

Rör ner vispad grädde. 

 

 

Montera tårtan:

1. Stjälp upp kladdkakan på ett tårtfat eller tårtbricka. 

2. Hacka jordgubbar och blanda med 2dl grädde och lägg på kladdkakan. 

 

 

3. Lägg en marängbotten på och bred på limecurd-blandningen.

 

 

4. Lägg en till botten på och bred på resten av grädden ovanpå, dekorera efter smak & tycke med exempelvis lime, jordgubbar, citronmeliss.

 


Vi på Tantfondant önskar dig en trevlig midsommar och passar på att tipsa om vår tårtgrupp på facebook. Gå gärna med i gruppen och bidra med dina midsommartårtor!

 

Relaterade produkter

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen