Så här hittar du rätt form till din bakning

 

Fyrkantig bakformEn av de viktigaste redskapen för att lyckas med din bakning är att du har rätt typ av form. Olika bakformar passar helt enkelt till olika typer av bakverk, inte minst för att få till ett trevligt utseende. Från den klassiska sockerkaksformen i plåt till moderna formar i silikon som lyfter ditt muffins-bak - Det finns formar för i stort sett alla typer av bakning!

Bakplåtar

De flesta moderna bakplåtar har non-stick-yta vilket gör att allting du bakar lossnar lätt från plåten efter gräddning. Andra viktiga saker när du ska välja plåt är att värmefördelningen är jämn och att plåten har bra värmespridning. En bra plåt för bakning kan hålla en livstid men kräver varsamhet både vad det gäller val av redskap som används mot ytan, samt hur man diskar och rengör plåten. Bröd, bullar, kakor eller tårta - investera i en eller flera bakplåtar av hög kvalité så har du bra förutsättningar att få en lyckad gräddning i ugnen.

Bakformar

Bakformar finns vanligtvis i rund eller fyrkantig form. Djupet på formen avgör hur högt bakverk du kan grädda där ett tips är att på förhand mäta hur hög form som får plats i din ugn. Flera formar som finns till försäljning passar nämligen inte i en standardugn. Tittar du på formar av aluminium rekommenderas att de är anodiserade, vilket betyder att ytan är extra skyddad mot rost och slitage. Både runda bakformar och fyrkantiga bakformar finns med löstagbar botten, vilket förenklar betydligt efter gräddning! 

 

Springform hos tantfondant

 

Springformar

En springform har helt enkelt fått sitt namn från fjädern som håller ihop formen och sedan gör att formen enkelt kan öppnas, och sidorna kan tas bort från basen. Tårtbottnar, mjuka kakor, kladdkakor eller parfaiter blir alla bättre om du använder en springform. Ett tips vid exempelvis bakning av cheescake är att klä in formen i plastfolié innan kakan ska frysas. På så sätt undviker man risken att smet fastnar på kanten. 

Det viktiga med en springform är att kvalitén är bra, så att formen inte läcker, men det är även viktigt att du har rätt höjd på formen för ditt bak. Formerna finns även med extra höga kanter för exempelvis tårtor som ska byggas.

Pajformar

En pajform är den typ av form som bör finnas i varje kök! Från matpajen till den härliga bärpajen som efterrätt - För att underlätta vid bakningen av pajen rekommenderas en form med löstagbar botten. Det finns former av olika storlekar och i olika material, men även i annan form än den traditionellt runda. Varför inte baka en oval paj, eller en paj i formen av ett hjärta?

 

 

Muffinsformar och muffinsplåtar

Muffinsformar finns i en mängd olika storlekar, färger och material. De mest klassiska är i högkvalitativt papper men det finns även muffinsformar i guld- eller silverfolie och silikon. 

För att lyckas med dina muffins, mini-muffins och cupcakes är det till stor hjälp att använda en muffinsplåt. Dina muffins får stöd under gräddningen och blir höga, luftiga, jämna och i samma form. Plåtarna finns i olika storlekar och material och ser till att dina muffins inte flyter ut under gräddningen utan håller sig i de proportioner du vill. Försäkra dig om att plåten är i så kallat non-stick-material så kommer muffinsen lätt ut ur formen!

Brödform

Baka ditt eget matbröd i en brödform! Brödformen är ett ovärderligt hjälpmedel för dig som vill bjuda på hembakat bröd, varför inte till frukost på helgen? Bakformar för bröd finns i en mängd olika varianter från den klassiska långformen till mindre portionsbröd, perforerade formar för bättre avlägsning av fukt samt baguetteplåtar för eget bak eller värmning av färdiga baguetter. Tycker du om att baka bröd hemma är det definitivt en god investering att ha en eller flera brödformar till hands så att brödet håller formen under gräddning och sedan enkelt lossnar ur formen efteråt. 

Sockerkaksformar

En sockerkaksform är en av de mest klassiska bakformarna med sin runda design som har ett hål i mitten. Formen kan användas till just sockerkakor eller andra mjuka kakor av choklad. Hålet i mitten av formen är till för att värmen ska kunna fördela sig och göra gräddningen av kakan jämnare. När du väljer din sockerkaksform ska du med fördel titta efter en med non-stick-yta som ser till att kakan enkelt kommer ur formen efter gräddning. 

Ser man till mönstret finns det vackra sockerkaksformar som ser ut som rosor, diamanter eller har ett spiralformat mönster. Vill du baka flera små sockerkakor kan du välja mini-formar medan du som traditionalist kanske hellre bakar din sockerkaka i en rektangulär form?

 

silikonform hos tanfondantmönster silikonform

 

Silikonformar

Bakformar i silikon är omtyckt av många då formarna är flexibla och hållbara, men även enkla att rengöra efter ett bak. Med materialet silikon släpper bakverken mycket enkelt från formen som tål både höga temperaturer och att frysas. Formarna används av många till tårtdekorationer, glass och desserter men även till bak av småkakor. Formarna ger ingen smak eller lukt till ditt bak, men tänk på att du måste smörja formen innan baket för att underlätta efter gräddningen. Se till att välja former med hög kvalite för att ha nytta av dina formar i många år framöver.

 

Fyrkanting bakform

 

Relaterade produkter

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen