Hur gör man en regnbågstårta?

En regnbågstårta är en populär tårta i regnbågens alla färger och verkligen en sprakande kreation. Det är bottenlagret av tårtan som färgas för att skapa ett häftigt visuellt intryck när tårtan ska serveras. Här har vi hämtat ett recept på regnbågstårta från Tant Fondants tårtgrupp på Facebook.
 

 

Faten Alfreij har postat en fantastiskt vacker regnbågstårta i Tårtgruppen på Facebook och med tillåtelse kan vi här posta såväl bilder som recept på hur du gör din egen regnbågstårta. Du kan självklart göra tårtan i färre, eller fler, lager där Faten har gjort två storlekar på bottnar för att sedan bygga ovanpå varandra. Receptet gäller för botten till en 20cm tårtform.

 

Recept Regnbågstårta

Ingredienser tårtbotten:

8 ägg

6 dl florsocker

4 dl socker

2 dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Frosting:

200g Vit chokladfrosting

200 g Philadelpiaost

200 g smält vit choklad

400 g rumsvarmt smör

För en glutenfri regnbågstårta, byt ut vetemjölet i tårtbotten mot en glutenfri mjölmix.

 

Gör så här:

Tårtbottnar:

 

1. Vispa ägg och socker poröst.

2. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.

3. Sikta i äggsmeten och vänd ned i smeten.

4. Smöra och bröa 6st 20 cm tårtformar, förslagsvis med löstagbar kant - Har du inte så många formar kan du grädda i omgångar, glöm då inte att smöra mellan varje gräddning.

5. Dela smeten i 6st delar och lägg delarna i olika bunkar och färga med pastafärg till regnbågens färger röd, orange, gul, grön, blå och lila. När du ska färga med pastafärg använda en tandpetare för att ta färg från burken. Tänkt på att alltid använda ett rent föremål varje gång du tar färg då det behåller den långa hållbarheten på färgen. Använd mer pastafärg om du önskar en starkare färg!

6. Grädda i 175 grader.

 

 

Vit chokladfrosting:

 

1. Vispa smöret tills det blir nästan vitt.

2. Tillsätt Philadelphiaost och fortsätt att vispa.

3. Tillägg florsocker under fortsatt omrörning.

4. Avsluta genom att blanda i smält, men avsvalnad, vit choklad.
 

Bygg sedan tårtan i de olika regnbågsfärgade lagren med frosting mellan varje lager. 

Tips: Baka tårtbottnarna en dag, fyll sedan tårtan. Låt sen tårtan stå i någon timma innan den spacklas med frostingen. Tårtan kan med fördel stå tills dagen efter, så att fyllningarna kan sätta sig och det blir lättare att täcka tårtan. Vill man heller inte göra egen frosting kan man använda vår fluffiga frosting och smaksätta med aromer och färga med pastafärg. 

 

Hur färgar man botten i en regnbågstårta?

Alla blir glada av en tårtbotten i klara färger som verkligen blir en festlig överraskning när det är dags att servera tårtan. Du kan använda karamellfärg för att färglägga smeten, men en pastafärg är en drygare geléfärg som fungerar utmärkt för att ge färg åt tårtbottnar. Pastafärger är dessutom fastare och mer koncentrerat än en vanlig karamellfärg och du behöver då inte alls lika mycket färg för ett bättre resultat. Hitta våra pastafärger här!

 

 

När passar det att baka en regnbågstårta?

Det passar egentligen alltid att baka en festlig tårta i regnbågens alla färger. Tårtan blir garanterat en succé på barnkalaset, för att fira Pride eller under högtider där man bakar tårtor. Variera din dekoration så passar en regnbågstårta året om!

 

Vilken fyllning ska man då välja?

Det passar med de flesta fyllningar till en regnbågstårta, men för att få maximal effekt av de olika färgerna rekommenderas enfärgad fyllning mellan bottnarna. De flesta fyllningar i vitt fungerar bra, som exempelvis kombinationen citronmousse och vit chokladmousse eller limefrosting och glasskräm. Kombinationen rabarbermousse och vaniljpanacotta är en annan som fungerar bra ihop. Låt fantasin flöda!

Läs gärna inlägget om vilka tårtfyllningar som passar ihop

 

Vilka formar passar till att baka en regnbågstårta?

Det passar med en vanlig tårtform, men det rekommenderas att använda en med löstagbar botten samt non-stick beläggning. För att på ett riktigt smidigt sätt spara tid kan du baka separata tårtbottnar genom färdiga set.

 

Vad ska man dekorera sin regnbågstårta med?

I receptet vi hämtat från Tant Fondants Tårtgrupp på Facebook har Faten valt att skapa två bottnar på varandra i olika storlekar för att sedan dekorera med marsipan i olika färger. Kavla då ut sockerpasta/ marsipan i lämplig storlek. Placera över tårtan och använd händerna för att släta till marsipanen, skär sedan bort överflödig sockerpasta/marsipan. Vill man ha tårtan extra slät kan en smoother användas.

Det går även att skapa en enkel dekoration genom att använda karamellströssel eller färdiga sockerdekorationer, varför inte unicorns, flamingos, blommor eller stjärnor? Godis i olika former fungerar även det som dekoration och då förslagsvis färgglada smarties, nonstop, skittles eller annan sötsak. Choklad fungerar även det utmärkt som dekoration.
 

Tips! Att få dekorationerna att fästa kan vara svårare än man tror. Prova då in detta ätbara lim.

 


Är du inte redan medlem i Tårtgruppen på Facebook uppmanar vi dig att bli det. Där kan du träffa likasinnade som brinner för kreativ bakning. Tack till alla er som inspirerar genom att dela med er av det ni skapat, fortsätt med det så lyfter vi gärna upp fler recept och idéer här i Magazinet.

Relaterade produkter

1 kommentar

Jennie2 år sedan
Går det bra att göra tårtsmeten i förväg och färga/baka av den senare? Tänkte göra smeten klar på förmiddagen och sedan baka av när jag kommer hem på kvällen. Funkar det tror du? Eller är det bäst att göra allt på
Samma gång?

Produkten har blivit tillagd i varukorgen