Recept fotbollstårta

Följ vårt recept och gör din egen fotbollstårta i marsipan eller sockerpasta. Blå-gula fyllningar och gräs av fluffig frosting ger tårtan en extra touch.

 

VANILJBOTTEN - TRE LIKA

För att göra en riktig fotbollstårta behöver du en klotformad bakform. Vi använde Bakform halvklot 16 cm och gjorde två halvklot som sedan lades ihop till en rund boll.

 

Ingredienser 1 halvklot:

  • 2 ägg
  • strösocker
  • vetemjöl
  • potatismjöl
  • ¼ tsk vaniljpulver eller ½ tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:            

  1. Ta fram tre lika stora glas och knäck äggen i det första glaset. Mät sedan upp lika mycket strösocker i det andra glaset. I det tredje glaset häller du i hälften potatismjöl och hälften vetemjöl (Det går att utesluta vetemjölet eller potatismjölet om du vill).
  2. Vispa ägg och strösocker i 8-10 minuter så det blir riktigt vitt och poröst.
  3. Blanda vaniljpulver och bakpulver tillsammans med vetemjölsblandningen och rör runt ordentligt. Sikta sedan ned i äggen och sockret och vänd runt försiktigt.
  4. Smörj bakformen med lite smör och ströbröd. Häll i smeten och grädda längst ned i ugnen på 175 grader  i ca 25-30 minuter. Öppna inte ugnen under de första 20 minuterna då tårtbotten riskerar att sjunka ihop.

BLÅBÄRSMOUSSE                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Ingredienser:

  • 200 g blåbärssylt
  • 3 dl grädde
  • 3 gelatinblad              
  • Ev några droppar Blåbärsarom

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Värm sylten tillsammans med grädden i en kastull, ta bort precis innan det kokar.
  3. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och blanda ner i kastrullen. Låt stå kallt i minst 4 timmar.
  4. Färga ev. med pastafärg för en tydligare blå färg. Vi använde Pastafärg ProGel Ice Blue.                     

VANILJKRÄM

Följ instruktionerna på förpackningen Mix Vaniljkräm. Färga sedan med ProGel Yellow.

 

FYLL & DEKORERA FOTBOLLSTÅRTAN

 

Gör så här:

  1. Dela tårtbottnarna i lager och lägg på fyllningarna. Låt stå i kylskåp, helst över natten, så att fyllningarna hinner sätta sig och tårtan blir saftigare. Ett tips är att förvara den fyllda tårtan i bakformen så att den håller formen.
  2. Spackla tårtan med smörkräm och låt stelna i kylen i minst 20 minuter. Använd gärna vår Mix för Smörkräm.
  3. Kavla ut vit sockerpasta eller marsipan och lägg över tårtan, släta ut alla rynkor så att den blir slät och fin.
  4. Använd en fotbollsutstickare för att markera ut mönstret för både de vita och svarta rutorna på fotbollen.
  5. Kavla sedan ut svart sockerpasta och stansa ut rutor med hjälp av fotbollsutstickaren. Fäst dem på tårtan med lite ätbart lim eller vatten.
  6. Använd en Quilting tool för att skapa ”sömmar” på fotbollen och för att, vid behov, göra markeringarna lite djupare.
  7. Följ instruktionerna på förpackningen till Mix för Fluffig Frosting och färga frostingen med grön pastafärg. Spritsa sedan ut gräs under fotbollen med t ex Wilton tyll 233.

Relaterade produkter

Produkten har blivit tillagd i varukorgen