En påsktårta är den givna desserten på påskbordet för att fira in våren och den härliga långhelgen tillsammans. På Tant Fondants tårtgrupp på Facebook har vi hämtat ett recept från Ellinor Josefsson som bakat en chokladtårta med passionsfruktsmousse som hon sedan dekorerat med grön smörkräm och påsktema!
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Kakao
3 dl vispgrädde
150g vit choklad
1 äggula
3–4 passionsfrukter
200 gram smör, rumsvarmt
Ca 4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Pastafärg för färgning
Sätt ugnen på 150’ vid varmluft eller 175’ grader utan varmluft.
Utgå från äggen och knäck dessa först. För att få en hög och fin botten (cirka 11cm-15cm) behövs följande antal ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Efter att ha knäckt äggen mäter du upp lika mycket socker som ägg i en andra skål samt att du i en tredje skål mäter 1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao till samma mängd.
Vispa sedan ägg och socker under lång tid i en skål. Låt smeten bli riktigt porös innan du blandar i mjöl, bakpulver och kakao. Rör om alla ingredienser väl.
Smörj och bröa en form innan du häller i smeten och gräddar längst ner i ugnen. Gräddningstiderna är ca 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg, 35-40 minuter för 5-7 ägg, 45-50 minuter för 8-10 ägg.
Utgå från en provsticka för att avgöra om gräddningen är färdig då alla ugnar skiljer sig åt. Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna, då sjunker botten lätt ihop! Efter att den svalnat, stjälp upp den färdiga bottnen på ett galler och lägg en bakduk över.
Så här monterar du påsktårtan: Dela botten i två delar och fyll med passionsfruktmousse. Spackla sedan tårtan med den färgade smörkrämen efter att bottnen svalnat. Avsluta med att dekorera tårtan.
1. Starta med att smälta den vita chokladen försiktigt. Vit choklad är mycket värmekänslig, så använd ett vattenbad med ca 60-70 gradigt vatten.
2. Vispa sedan grädden så att den bli fluffig, men inte fast. Tillsätt sedan den smälta chokladen samt en äggula.
3. Vänd försiktigt ihop grädde, vit choklad och äggulan till en slät mousse.
4. Gröp ur passionsfrukterna och rör i köttet i blandningen.
5. Använd moussen som fyllning i tårtan.
1. Koka upp 0,75dl vatten
2. Vispa det rumsvarma smöret med florsocker och vaniljsocker till dess att det blir en riktigt krämig konsistens. Använd elvisp.
3. Häll sedan sakta i en stråle av det kokande vattnet under tiden du fortsätter att vispa.
4. Sluta att vispa när du fått en konsistens du är nöjd med, observera att allt vatten inte behöver användas! Smaka sedan av krämen och använd pastafärg för att färga till önskad färg. För klarare färg, använd mer pasta.
5. Vänta till dess att tårtbotten är sval innan du spacklar tårtan.
Påsken är den perfekta högtiden för flera olika sorters bak. Lång ledighet och mycket tid med familj och vänner gör att tid för bak finns, inte bara till påsktårta efter påskmiddagen utan även att hela påskhelgen kantas av godsaker. Desserter, efterrätter och självklart påskägg med godis till både barn och vuxna. Mycket godis kan du baka själv som exempelvis kycklingar i gul marsipan eller sockerpasta, påskmuffins med chokladfrosting och praliner med gul dekoration!
Byt ut vetemjölet i tårtbotten mot en glutenfri mjölmix.
Använd laktosfritt smör och grädde. Om du har mjölkproteinallergi behöver du använda helt mjölkfria alternativ.
Vill du göra en sockerfri påsktårta kan du byta ut strösockret mot björksocker.
Det passar med de flesta fyllningar till en påsktårta och i det här receptet användas passionsfruktsmousse. Läs gärna inlägget om vilka tårtfyllningar som passar ihop
Här sätter endast fantasin gränserna där “Glad Påsk” är ett givet inslag tillsammans med påskhare, kyckling och givetvis påskägg. Äggen kan vara färdiga kinderägg som finns att köpa även i mindre storlekar, chokladägg eller ägg i marsipan som du tillverkar på egen hand. Choklad i olika former fungerar som dekoration där även hallon och citron är en fungerande kombination, såväl smakmässigt som färgmässigt. Godis av olika slag eller påskliljor skapade av marsipan kan vi även tipsa om som dekoration. Här hittar du vårt utbud av påskdeskorationer.
Vi önskar alla en riktigt Glad Påsk och vi gör det med dessa inspirationsbilder från Tant Fondants tårtgrupp på Facebook! Lycka till med bakningen!
Gunilla Fredrikssons påsktårta med påskliljor gjorda av sockerpasta. Browniebotten kombinerad med en vanlig tårtbotten har passionsfruktsmousse som fyllning och en grönfärgad grädde som är smaksatt med pistage-essens. Som dekoration ser vi även olika godisägg och ringlad chokladsås!
Ida Ramstedts påsktårta är roligt dekorerad med en påskhare av marsipan tillsammans med godisägg i olika smaker. Som fyllning använde Ida
Dumlefluff och jordgubbsmousse i kombination!
Lisa Werners påsktårta har olika chokladbottnar och hallon, philadelphiaost och vit choklad som fyllningar. En mäktig men delikat påskkreation som har godisägg och Kinderägg som dekoration.
Jenny Calderons påsktårta är färgglad i spacklad vaniljsmörkräm som hon färgat i grönt och gult. Ljusa tårtbottnar fylldes med passionsfrukt,
jordgubbar och vaniljkräm. Vackra rosor i marsipan som dekoration.
Relaterade produkter
Produkten har blivit tillagd i varukorgen